Jongeren minder behoefte aan pensioen

5

Was een pensioen vroeger nog een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, tegenwoordig wordt dit steeds minder belangrijk. Een pensioenregeling kan er zelfs voor zorgen dat jongeren een baan niet aannemen.

Uit een onderzoek van Intelligence Group blijkt dat vooral jongeren steeds minder waarde hechten aan pensioenregelingen. Slechts 33% van de jongeren tot 30 jaar geeft aan dat een pensioenregeling bij de vijf  belangrijkste arbeidsvoorwaarden hoort. Reiskostenvergoeding, veel vrije tijd en studie- en opleidingsbudget scoren hoger bij deze leeftijdsgroep.

Tegenreactie
40-plussers vinden het pensioen wél belangrijk. Volgens Geert-Jan Waasdorp, ceo van de Intelligence Group, slaan we daarmee de spijker op zijn kop: “In de beleving van veel twintigers en dertigers, ondersteund door de media, is het krijgen van een pensioen ook echt nog het voorrecht van deze groep.” Er is zelfs al een soort tegenreactie gaande. Waasdorp: Dat wil zeggen dat werkgevers, met name start-ups en (jonge) ICT-bedrijven zich profileren door juist géén pensioenregeling aan te bieden. In vacatureteksten en op de website wordt dan juist de keuzevrijheid van de werknemer benoemd.”

Afbreukrisico
Het pensioen is zelfs een afbreukrisico geworden, door de verplichte afdracht. Die afdracht kan dusdanig hoog zijn, dat de bruto/netto berekening onaantrekkelijk wordt. Zo kan een verplichte pensioenregeling zelfs een showstopper worden indien dat het netto salaris teveel negatief beïnvloedt.

Opbrengst
Wat veel twintigers en dertigers zich volgens Waasdorp ook afvragen, is hoeveel zij terug zullen zien van de premie die zij betalen. Pensioenregelingen zijn vaak weinig flexibel. Collectieve en verplichte pensioenregelingen passen daardoor niet goed in een tijd van keuzevrijheid en individualiteit. Werknemers hebben steeds vaker meerdere werkgevers in korte tijd, werken soms een tijd als zzp’er of in hybride contactvormen. Pensioenvoorzieningen zijn hier helemaal niet op ingericht en veelal zijn de administratieve kosten en lasten groter dan de kans om ooit iets terug te zien van het ingelegde geld.

Bron: Intelligence Group

Lees ook:
Kabinet vraagt advies over pensioenen

Forse stijging flexcontracten onder jongeren

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. A.F. Bongers op

  Vroeger (wat is dat?) gaven jongeren ook nauwelijks iets om pensioen. Daar is niets aan veranderd. Naarmate de jongere ouder wordt, gaat hij zich steeds meer interesseren (logisch) en helaas gaat hij zich op 55 jarige leeftijd afvragen hoe lang hij nog moet. Op 67 jarige leeftijd gaat hij zich afvragen, waarom het maar zo weinig is. De interesse in pensioen sparen zal minder worden naarmate de pensioenverzekeraars niet kunnen verklaren, waarom er in de loop der jaren zoveel kosten zijn gemaakt en zo weinig rendement. Misschien dat daarom er een trend ontstaat van ‘we sparen zelf wel’

 2. A. de Vries op

  Het is de wereld op zijn kop. Een jongere kijkt overwegend, net als vroeger, naar ‘wat heb ik nu te besteden’. Denkt niet aan ‘later’ en niet aan zaken als nabestaande- en arbeidongeschiktheidspensioen. Dat past ook niet in de denkwereld van de meeste jongeren. Het is kwalijk te noemen als werkgevers hier listig op inspelen door de jongeren nu een hoger netto salaris te bieden om hen binnen te lokken, zonder de zorg voor ‘later’ te benoemen. Dus zonder pensioenvoorziening. Het levert de jongere medewerker een klein voordeel op in het bruto-netto verhaal, maar is voor de werkgever een enorm interessante optie als er geen pensioentoezegging meer gedaan hoeft te worden. Daar heeft hij zelfs best wel een iets hoger salaris voor over. Dit levert immers meer dan genoeg op. Het genoemde ‘zelf sparen’ is een utopie die evenmin past in het denkkader van een jongere werknemer. De jongere, lees: korte termijn denkende, werknemer zou hier juist tegen in bescherming genomen moeten worden.

 3. Johan Slendebroek op

  Ik ben het eens met de vorige reacties. Het nieuwsbericht doet denken dat er iets veranderd is, maar het is nog steeds hetzelfde als 30 jaar geleden.

 4. A.F. Bongers op

  @ A. de Vries. U heeft gelijk. Van zelf sparen komt ook niets

 5. Bianca Hofman op

  Pensioen afdracht zou wat mij betreft een keuze moeten zijn, zeker als je bedenkt dat veel werknemers tegenwoordig als zzp’er of als uitzendkracht werken. Al die kort lopende dienstverbanden leveren qua pensioen niets op. Dat jongeren niet met deze materie bezig zijn is begrijpelijk het het scheelt immers qua bruto-netto veel geld..