Jonge Werkgevers steunen ingreep in pensioenuitkeringen

12

De Nederlandse jonge werkgevers, verenigd in Jong Management, zijn tevreden met de maatregelen die minister Donner neemt in de pensioenuitkeringen.

Het ingrijpen van Donner is volgens de jonge werkgevers noodzakelijk. De ingreep in pensioenuitkeringen toont dat de minister een duidelijke keuze maakt: hij schuift de rekening niet door naar een volgende generatie.

Pensioenfondsen willen zekerheid geven van inkomen. Dat ingrijpen niet eerder nodig was, toont de kwaliteit van het stelsel.

Jong Management vind het goed dat er verantwoordelijkheid wordt genomen om het voortbestaan van het stelsel te beschermen. Het belangrijkste is dat nu ook voor jongere generaties zichtbaar wordt dat de rekening niet wordt doorgeschoven.

Hierover zegt Huibrecht Bos, voorzitter van Jong Management:

”Ingrijpen op pensioenen raakt een groot aantal huishoudens heel direct. Laten we niet vergeten dat er van dezelfde generatie een hele grote groep is die getroffen wordt. Het zou een nieuw toonbeeld van solidariteit zijn als gepensioneerden elkaar nu zouden steunen: intergenerationele solidariteit. Er is al veel solidariteit tussen generaties, zo betaalt de volgende generatie de AOW en de ziektekosten van de vorige generatie. Met jong kapitaal de pensioenuitkeringen van ouderen dekken is niet mogelijk”.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

12 reacties

 1. Josette Monfrooij op

  Persoonlijk vind ik het een grof schandaal dat de ouderen die Nederland hebben helpen opbouwen na de tweede wereldoorlog, jarenlang premie betaald hebben voor een pensioen, in veel gevallen veel minder krijgen dan waarop ze gerekend hadden, nu zo gekort worden. Realiseren wij ons dat sommige mensen hiermee na een leven hard (fysiek) werken heel dicht bij de armoedegrens komen? Ik heb geen oplossing, maar ik vind het uitermate schrijnend dat we het zomaar accepteren. Als intergenerationele solidariteit gerealiseerd zou kunnen worden, zou het fantastisch zijn. Er zijn immers ook gepensioneerden die het goed voor elkaar hebben.

 2. IK heb hier weer te maken met mensen die werkelijk maar dan ook werkelijk niets afweten van pensioenen en alleen maar aan zichzelf denken, ik rijker. Als morgen de rente weer op 4% of hoger staat dan is er geen tekort het is alleen het kortzichtig denken van Donners. Maar hier is een reden voor ze moeten en zullen ons laten doorwerken totdat we sterven voor hun hobby’s. Eerst veroorzaken zij een geld crisis, daarna een huizencrisis en worden banken geholpen en gaan ze ons wijsmaken dat we moeten doorwerken dat dat de eninge oplossing is en daar na gaan ze vertellen dat de pensioenfondsen helemaal niet zoveel in kas hebben want kijk maar nu de rekenrente laag is hebben ze een tekort. Maar o wee o wee als morgen de rekenrente weer op het normale pijl staat dan komen Donner en de zijne weer geld afromen zoals in 1982 miljarden weghalen en nooit meer terugstorten, de schooiers

 3. Waarom niet gewoon ‘ouderen’ een spuitje geven, want als het aan de regering en pensioenfondsen ligt, zullen de ‘ouderen’ ?f door moeten werken totdat ze er dood bij neervallen ?f zich de rest van hun leven moeten schamen dat ze ‘gebruik’ maken van pensioengelden. Iets waar ze wel zelf bijna hun hele leven aan hebben meebetaald. Tja, er was eens een tijd dat er met respect over ouderen werd gesproken. Nu zijn ze alleen nog maar een last voor de regering en pensioenfondsen geworden…….

 4. Het zegt heel veel over het Jong Management en hun klasse in het denken. Het ik denken zit hun schijnbaar in hun bloed, want het woord solidair kunnen ze niet uitspreken, want dat betekent zelf meedoen en geld inleveren.
  Wanneer dit hun denken is, dan houd ik mijn hart vast voor de bedrijven en vooral de voor de mensen, die met hen moeten werken. Menselijkheid kennen ze niet, zodra het buiten hun zichtveld is.
  Managers van de pensioenfondsen hebben de ene na de andere blunder uitgehaald, investeren in papier, die geen cent meer waard zijn. De inleggers krijgen de rekening en de blunderende managers gaan weer vrij uit!
  Ik hoop dat de Jong Management leden tot hun 80e jaar mogen doorwerken, want zo denken ze nu ook over de mensen die reeds meer dan 40 jaar gewerkt hebben.
  Inderdaad is de volgende stap geef een spuitje aan iedereen die 65 jaar is, dan hebben de Jong managers genoeg geld voor straks. Dit is nu onze maatschappij ten voeten uit, je bent een profiteur wanneer je 43 jaar hebt gewerkt, je premie altijd betaald hebt en onmensen als Pecholt van D 66 durven te zeggen dat het de schuld is van de ouderen, dat we in de crisis zitten. Ik moet me eigenlijk schamen dat ik nog in leven ben.

 5. Ik denk dat we toch eens af moeten van het generatiedenken wat ik hier weer in de reacties lees. Zowel de mensen die nu nog werken als de mensen die al met pensioen zijn betalen en hebben meebetaald aan de pensioenfondsen en hopen na de lasten van het meebetalen ook van de lusten van een voldoende pensioen te mogen genieten.

  Verder is ook mijn kennis van pensioenen niet echt groot, maar ik hoorde laatste een opmerking waarin werd gezegd dat verlagen van pensioen niet alleen de huidige gepensioneerden treft maar ook de volgende generaties, omdat met die verlaging een lagere standaard voor pensioenen wordt gesteld, bijvoorbeeld van 100% uitkering naar 98%. En dit zal op de langere termijn naar mijn idee alleen nog maar lager worden, terug naar de 100% zal waarschijnlijk niet meer gebeuren. Mijn conclusie: een verlaging zal dus waarschijnlijk een grotere groep mensen treffen dan alleen de huidge gepensioneerden en is naar mijn idee geen goede zaak.

 6. Willem Hazenberg op

  De Jonge werkgevers willen meer invloed op de pensioenfondsen maar welke bijdrage hebben ze er dan aan geleverd? Maar is het niet zo dat diegene die het meeste geld er in stopt ook iets meer heeft te zeggen. Denk maar aan aandeelhouders en hoe het daar werkt
  Ze noemen het nu bolwerken van oude vakbondsmannen maar de vakbonden staan altijd open voor jonge actieve leden. Deze oude vakbondsmannen hebben zich ook altijd ingezet voor scholingsfondsen, aannemen jongeren en zelfs VUT, ouderen er uit en jongeren er in om de werkloosheid onder jongeren te verminderen.
  Hoeveel hebben de jonge werkgevers in de pot gestopt. De meeste mensen beginnen pas premie te betalen voor de pensioenfondsen vanaf hun 25e jaar.
  Jongeren zijn vaak totaal niet in pensioen ge?nteresseerd. Zij hebben liever nu meer geld, dan een reservering in de toekomst is mijn ervaring bij bedrijven waar men geen verplicht pensioensfonds heeft.
  Dit komt vooral voor in het MKB.
  De Jonge werkgevers moeten dit maar aankaarten bij het MBK-VNO dan dat is de club die voor hun belangen opkomen. Is het niet zo dat de werkgevers nu geld willen besparen op pensioenpremie in plaats de belangen voor medewerkers op 10-15 of 40 jaar veilig te stellen? Dus korte termijn winst ten opzichte van echt lange termijn betrokkenheid.

  Wat denk de jonge werkgever wat er met de FOR regeling moet gebeuren voor werkgevers, moet die ook naar rato worden beperkt. Tenslotte heeft de staat ook geld te kort.
  Wat ik mis in de discussie over vergrijzing en de kosten daarvan is de besparing die ontstaan als er minder mensen naar school gaan. Minder kinderbijslag, lagere studiebeurzen en minder scholen zullen er nodig zijn als we kijken naar absolute bedragen.

 7. jos van rijt op

  Tja risicovol beleggen is door het kabinet balkenende goedgekeurd.
  Ineens zijn we afhankelijk van de grillen van de MARKT. Een ingreep in deze is noodzakelijk. Een verbod op risicovol beleggen moet een reactie zijn op deze malaize. Ik heb de cijfers niet gezien maar zolang er geen regels zijn die dit soort excessen voorkomt, is mijn en uw pensioen een speelbal van de opportunisten binnen deze maatschappij. Het kost nederland veel geld wanneer je 10% minder uit kunt geven van je salaris. Wanneer we door een lager inkomen meer huursubsidie moeten gaan toekennen, minder belastinginkomsten hebben etc. Ik geloof dat dit systeem van uw en mijn geld beschermt moet worden tegen willekeur. Het vormt namelijk een belangrijke bron van inkomsten voor de totale nederlandse samenleving. Hebben we hier al een discussie over. volgens mij gaat het alleen over de hoogte van de korting.
  gr jske

 8. Natuurlijk doen de jonge ondernemers dit. Zij hebben geen enkele affiniteit met werknemers die zij als weggooi artikelen beschouwen. Dit blijkt wel weer uit hun opstelling. Ik hoop dat zij de rekening thuis krijgen doordat bij het aantrekken van de economie zij geen werknemers kunnen krijgen. En dat moet dan ook zo.

 9. Dinant Dasselaar op

  Ik snap meneer Bos niet zo goed. Hij gebruikt weliswaar “dure woorden”, maar ik vraag me af of hij wel weet hoe het in elkaar steekt.
  Een poging. De dreiging van het afstempelen van pensioenen geldt zowel huidige- als toekomstige pensioentrekkers. Dat is ??n. Twee, de huidige ouderen hebben totdat ze kunnen “genieten” van hun pensioen, naast de pensioenpremie ook altijd AOW premie betaald. Dat laatste noemen ze het “omslagstelsel meneer Bos”. Drie, pensioengerechtigden hebben altijd ook ziekenfondspremie betaald (respectievelijk waren particulier verzekerd). Sinds enkele jaren noemen we dat de basisverzekering die, meneer Bos, ook gewoon door de ouderen moet worden betaald. Dat blijven ze overigens doen totdat de laatste levensadem wordt uitgeblazen. Kortom, het is zuur voor zowel de jongeren als de ouderen als de pensioenen worden afgestempeld. Jongeren zijn wellicht nog in staat enig reparatiewerk te verrichten. Die mogelijkheid is er niet voor de ouderen, die zijn niet meer welkom in het arbeidsproces. Solidariteit of hoe noemde u dat ook weer meneer Bos?

 10. het is werkelijk walgelijk hoe de vergrijzing overal de schuld van krijgt, je schaamt je rot als je 65 jaar bent geworden!! En dan nog de mensen die met een pensioengat kampen, zij hebben straks te maken met een krater. (kater)

 11. Tja, pensioenen…. Ik moet nog maar eens zien of ik ooit zelf van een pensioen kan genieten als ik 70 ben geworden of zo.
  Er zijn een paar dingen die mij van het hart moeten.
  We zijn als maatschappij ondertussen toch wel overtuigd van het feit dat een levenslange baangarantie niet meer bestaat. Mijn vader werkte 45 jaar bij dezelfde baas en had een goed pensioen opgebouwd waar hij en mijn moeder (gelukkig voor hen) van hebben genoten. Ikzelf ben verschillende keren van baan gewisseld steeds met een pensioenbreuk of -overname waarbij ik dan steeds weer schrok hoe weinig het opgebouwde pensioen waard was. Ik vind het zo vreemd dat je nog steeds niet zelf kunt kiezen waar je je pensioen onderbrengt. Met het moderne denken over employability zou het toch gewoon moeten zijn dat je zelf kunt bepalen waar je je pensioen onderbrengt en waarvoor? En inderdaad meneer A. Janssen, ik heb weinig verstand van de technische discussie over rekenrentes etc. Ik heb me altijd nog met gezond verstand en logisch denken kunnen redden.

 12. Oudere uitgeknepen generaie op

  Ik was niet van plan te reageren omdat het mij ziek maakt. Ik ben het zo langzamerhand zat om voor iedereen te moeten betalen, nergens meer recht op heb, terwijl iedereen alleen maar aan zichzelf denkt. Jong Management kan wat mij betreft pas een mening hebben als ze zelf jaren hebben meebetaald.
  Spreekt het niet vanzelf? Nog maar net begonnen en nu al een grote bek over met pensioen gaan en vooral ikke, ikke, ikke. Laat de rest maar stikke.
  Het maakt mij misselijk