HR (m/v) krijgt niet hetzelfde betaald

9

Mannelijke HR-professionals verdienen gemiddeld 11.000 euro per jaar meer dan vrouwen. Het is onduidelijk waar het verschil precies vandaan komt.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2012-2013’, van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij. Voor het onderzoek zijn 1.100 Nederlandse HR-professionals ondervraagd.

Beloningsverschillen

Functie Man Vrouw
HR Directeur € 104.000 € 78.200
P&O Manager € 75.500 € 60.400
HR Adviseur € 57.200 € 51.000
Hoofd Salarisadministratie € 55.500 € 54.400
Medewerker Personeelszaken/td> € 52.500 € 40.400
Salarisadministrateur € 45.800 € 39.400

Verklaring

Het is lastig om de verschillen precies te verklaren, zegt Hans van der Spek van Berenschot. ‘Voor een deel zit het verschil in leeftijd en werkervaring: er komt meer senioriteit voor bij mannen dan bij vrouwen. Maar er is ook een inhoudelijk verschil: je vindt mannen sneller terug in functies die aansturend of bepalend van aard zijn. Een mannelijke HR-manager heeft in zijn takenpakket vaker bepalende elementen zitten dan vrouwen: de functie is vaak gewoon zwaarder bij mannen. Vrouwen gaven in het onderzoek vaker aan uitvoerende taken te verrichten, terwijl de functienaam dan dus hetzelfde is.’
Een andere verklaring is dat mannen zich beter weten te verkopen: ‘Zowel zichzelf verkopen ze beter (tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek bijvoorbeeld), als de functie. Stel dat een directie geen P&O’er in het MT wil, dan slaat een mannelijke P&O’er harder op tafel om alsnog zijn zin te krijgen dan een vrouwelijke.’

Functieverzwaring

Het salaris van de HR-professional lijkt niet mee te groeien met het takenpakket. HR-professionals ervaren namelijk een toenemende werkdruk. Hun functie wordt zwaarder, verwacht 68 procent, en het takenpakket wordt uitgebreid. Zij geven aan dat ze vooral veranderingen tegemoet zien in uitvoerende taken. Momenteel houden HR-professionals zich met name bezig met personeelsmanagement (91 procent), aanname en ontslag (88 procent), arbeidsverzuim & re-integratie (88 procent) en het verzorgen van de personeelsadministratie (83 procent).

Interne focus

Organisaties leggen ten opzichte van 2011 hun focus meer op intern personeelsbeleid (vooral gericht op het behoud en de ontwikkeling van bestaand personeel). Ook de aanpak van arbeidsverzuim, re-integratie, het ontwikkelen van belonings- en functioneringsgesprekken en het opzetten van een nieuw opleidingsbeleid zijn thema’s die meer aandacht hebben gekregen. Dit ging ten koste van extern gerichte zaken zoals arbeidsmarktcommunicatie.
En hoewel het een verklaarbare ontwikkeling is, getuigt het ook van korte termijn denken: ‘Als je nu geen pijn hebt, betekent dat niet dat er niks aan de hand is. Je loopt het risico dat je een flinke achterstand oploopt (bijvoorbeeld in je employer branding) door alleen naar binnen te kijken. Dat is zorgwekkend.’

Spagaat

Volgens Van der Spek maken de HR-professionals een spagaat: ‘De interne focus lijkt ingegeven door kostenreductie en de huidige situatie op de arbeidsmarkt, maar aan de andere kant verwacht bijna 30 procent van de respondenten in 2013 problemen te ervaren bij de werving en selectie als gevolg van schaarste. Ook geeft 62 procent van de HR-professionals aan dat het wenselijk zou zijn dat ook het management zich bewust is van de te verwachten terugkeer van de krapte op de arbeidsmarkt. Minder dan de helft (44 procent) zegt dat het management zich daar ook daadwerkelijk van bewust is.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Wat ik dus erg vind is dat de starters altijd gemotiveerd zijn om te werken en graag hun ervaring willen opdoen. Doordat er een verschil in het loon, kunnen er mensen zijn die dit als een overweging kunnen zien.

 2. Iemand van de vloer op

  Ik verwonder me over het feit dat hier alleen aandacht besteed wordt aan de (met alle respect) witteboordenfuncties. Want is het anders op de werkvloer? Daar verdienen mannen ook nog steeds aanzienlijk meer voor hetzelfde werk als een vrouw. En is de inzet minder? Beslist niet! Wanneer je kunt praten over een vorm van discriminatie, dan is dit er een!

 3. De HR-functie is overgekoloniseerd door procedureel en weinig innovatief ingestelde vrouwen die zich het liefst beperken tot uitvoerend werk. Het is nu eenmaal zo. Het zware werk blijft net als in de prehistorie over voor de mannen. Hier heb je een verklaring voor het salarisverschil.

 4. Kom zelf (in kennisintensieve bedrijven – misschien werkt het elders weer anders) nog wel eens tegen dat vrouwelijke HR-managers het vak zijn gaan beoefenen vanuit een HR-opleiding, terwijl veel mannen eerst jaren in de ‘business’ hebben gewerkt, toen een lijnmanagement functie hebben opgepakt en uiteindelijk verantwoordelijk zijn geworden voor het resultaatgebied HR. Dan kan je de functie ook breder invullen. De waarneming van Esther past ook wel in dat beeld.

 5. Berenschot vindt het lastig de verschillen te verklaren maar gelukkig geeft Esther zojuist haar visie… Esther! Wat een prehistorische reactie!

 6. Wanneer je zelf akkoord bent gegaan met het salaris, is het acceptabel en moet het minder uitmaken wie er meer/minder krijgt. Nu zien we enkel functienamen, maar inhoud van een functie verschilt vaak. Daar zal het salaris ook naar moeten zijn, wellicht met een salaris/functiehuis dat het beter te regelen is, maar ook dat is een P&O-aangelegenheid. Neem het initiatief en wees een echte P&O-er.

 7. Eens met Noortje. In de reactie van Esther ontbreekt een feitelijke onderbouwing van haar generaliserende standpunt. Een gechargeerde term als ‘overgekoloniseerd’ doet de inhoudelijke kwaliteit van haar reactie ook geen goed.

 8. Vorige week op de televisie een man keihard horen zeggen: denk je dat ik ga uitvoeren wat een vrouw beslist/mij opdraagt? Mij niet gezien!
  De man was zelf manager en vindt dat hij wel bestellen kan/mag aan vrouwen. Vrouwen moeten dus ook in zijn bedrijf duidelijk een trede lager blijven staan dan hij. Dat is nog eens een prehistorisch mens! Bah, en dat in 2012. Maar ook ons kabinet kende en kent (denk ik) veel te weinig vrouwen. Misschien was het beter dat… Kijk naar Merkel. Zij durft mee dan ons hele demissionaire kabinet in zijn totaal. Vrouwen die WEL willen krijgen over het algemeen te weinig kansen!

 9. Erika Honecker op

  Merkel is opgegroeid in de DDR. Een van de vele goede dingen aan het communisme is dat iedereen gelijk(waardig) is. Daardoor heeft Merkel nooit het gevoel gehad dat ze als vrouw harder moet knokken om de top te bereiken. Ze doet het gewoon. En niet voor het geld, want ze heeft ook geleerd dat het niet gaat om hoeveel je verdient, maar om je inzet: 100%.