HR-managers werken regelmatig over en leven daardoor ongezond

0

Meer dan de helft van de HR-managers blijft langer op de werkvloer hangen. Tegenover 29 procent van hun medewerkers die regelmatig overwerken, draaien managers het vaakst overuren. Maar hoe ongezond is dat en zijn er regels?

Volgens het CBS werkt 56 procent van de managers regelmatig over, tegenover 29 procent van alle werknemers. Hiermee draait deze beroepsgroep het vaakst overuren. Gemiddeld maken overwerkers zes overuren per week, dat boven het gemiddelde van drie uur per week is. Dit patroon komt vaak terug bij hoogopgeleiden (40 procent). Middelbaar- en lageropgeleiden schommelen tussen de 26 en 18 procent.

Ongezonder dan verwacht

Kantar Public deed onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis en concludeerde dat een groot deel van de Nederlandse werknemers ongezonder gaat leven door het overwerken. Slechter slapen, ongezonder eten en minder sporten zijn hier de gevolgen van. Zo blijkt ook dat managers de negatieve gevolgen onderschatten en klinkt het niet gevaarlijk om ’toch nog een mailtje te verzenden in de avonduren en to do-lijstjes door te nemen in de weekenden. Toch heeft dit niet altijd een goede impact op de medewerkers. De helft van de werknemers meent namelijk last te hebben van de negatieve gevolgen van overwerk.

Arbeidstijdenwet

Bij dit soort kwesties speelt de Arbeidstijdenwet ook een rol. Een meerderjarige werknemer mag niet meer dan twaalf uur per dag, en niet meer dan 60 uur per week werken. Bovendien geldt een maximum van gemiddeld 48 uur per week in een periode van zestien aaneengesloten weken. Van deze regels mag alleen worden afgeweken als sprake is van een plotselinge (onvoorziene) situatie waarbij het risico bestaat op ernstig letsel aan personen of goederen.

Overwerk normaliseren?

Volgens het onderzoek van Kantar Public vindt een op de drie dat overwerken bij de bedrijfscultuur hoort. Daniëlle Toelen, adviseur HR en Arbeidsrecht: ‘Als u extra uren bij de functie vindt horen, zonder dat hier een overwerkvergoeding tegenover staat, zou u iets op kunnen nemen in de zin van: Werknemer stemt ermee in dat er – gelet op de functie en de daarbij behorende werkzaamheden – sprake kan zijn van overuren. In principe bedraagt de werktijd x uur per week, maar werknemer is ermee bekend en akkoord dat van hem verwacht wordt en dat hij in voorkomende gevallen bereid is overwerk te verrichten, zonder dat hier een vergoeding tegenover staat.’

[polldaddy poll=”10097404″]
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.