Wat verdient een HR-professional?

0

HR-lonen stijgen het meest ten opzichte van salarissen in andere branches. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van adviesbureau Berenschot. Ondanks het kleine verschil profiteert HR het meest van de stijgende trend in salarisontwikkeling.

Niet alleen de arbeidsmarkt trekt aan, maar ook de salarissen stijgen voor zowel HR als andere sectoren. Zo constateert Berenschot dat het salaris van HR-professionals met 2,19 procent is gestegen. Dat is meer dan in andere branches als IT en economie, die tussen de 1,92 en 1,82 procent uitkwamen. Het verschil binnen HR-salarissen van de afgelopen twee jaar vindt u in het overzicht hieronder.

Wat opvalt

De verschillen binnen HR-functies op de ranglijst zijn minimaal, terwijl de meeste HR-lonen één of twee plekken zijn gestegen in de algemene lijst van lonen in Nederland. Hiernaast is het ook opvallend dat Hoofd arbeidsvoorwaarden meer verdient dan Hoofd P&O en dat Jurist arbeidszaken onderin de lijst staat.

Bij uitbetalingen merkt HR echter niet veel van deze loonstijging, aangezien werknemers gemiddeld 1,74 procent meer verdienden in 2017. Het jaar daarvoor steeg het loon met 2 procent. Managers en directeuren kregen daarentegen 3 procent meer salaris dan in 2016 en gaan hier meer op vooruit.

Stelling

HR-professionals sparren niet alleen over arbeidsvoorwaarden met kandidaten, maar hebben er zelf ook mee te maken. Vragen als: ‘hoe zorgt u ervoor dat u als werkgever mensen aan de organisatie blijft binden?’ en ‘hoe blijft u zelf gebonden aan een organisatie’ kunnen binnen HR dus beide gesteld worden. Drie experts reageren op de uitspraak: salaris is de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Wat vindt u? Stem mee met de poll!

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.