Hoogopgeleide werkende vrouw neemt vaker ouderschapsverlof op

2

Het recht op ouderschapsverlof gold in 2009 voor 264 duizend werknemers. Van deze werknemers namen 79 duizend dit verlof ook op.

Het opnemen van ouderschapsverlof is onder vrouwen veel gebruikelijker dan onder mannen. Van de vrouwen met recht op ouderschapsverlof hadden 53 duizend dit opgenomen (41 procent), van de mannen waren dat er 26 duizend ((19 procent). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Werkende vrouwen met een persoonlijk inkomen tussen de 40 en 50 duizend euro nemen twee keer zo vaak ouderschapsverlof op als vrouwen met een inkomen tussen de 10 en 20 duizend euro (60 tegen 31 procent). Dit verschil hangt vooral samen met hun behaalde diploma en de omvang van hun baan. Hoogopgeleide vrouwen maken veel vaker gebruik van ouderschapsverlof dan laagopgeleide vrouwen (58 versus 17 procent) en voltijds werkende vrouwen veel vaker dan vrouwen die 12 tot 24 uur per week werken (55 versus 30 procent).

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Mijn vriend heeft ouderschapsverlof opgenomen, maar ervaart bijna op wekelijkse basis veel weerstand vanuit zijn collega’s vanwege het feit dat hij er een dag in de week niet is, dat hij zich ongemakkelijk voelt om het voort te blijven zetten, terwijl hij het ontzettend leuk vindt om ??n dag in de week de zorg voor onze zoon te hebben. Heel erg jammer!!!