Honden helpen tegen stress op de werkvloer

6

Er wordt veel geschreven over stress op het werk. Stress is niet goed. Het zorgt voor een hoger ziekteverzuim, burn out en ontevreden medewerkers. Honden lijken de oplossing om stress op het werk te verminderen.

Volgens onderzoek van de Virginia Commonwealth University helpen honden bij het verminderen van stress en zorgen zij voor meer tevreden medewerkers. Het onderzoek vond plaats bij het Amerikaanse bedrijf Replacements, dat op haar werkenbij-pagina bij de arbeidsvoorwaarden meldt dat een hond meegenomen mag worden naar het werk. 

De onderzoekers vergeleken medewerkers die hun hond naar het werk meenemen met medewerkers die hun hond niet meenemen en medewerkers zonder huisdieren op het gebied van stress, tevredenheid en betrokkenheid.

Volgens professor Randolph Barker maken honden op de werkvloer een positief verschil. Op de dagen dat er honden op de werkvloer waren gaven medewerkers aan significant minder stress te ervaren en meer tevreden te zijn met hun baan.

Tussen de drie onderzochte groepen medewerkers werden geen verschillen in het niveau van stresshormonen gemeten. Echter, medewerkers die hun hond hadden meegenomen rapporteerden minder stress gedurende de werkdag, terwijl de andere twee groepen een stijging van het stressniveau rapporteerden.

De onderzoekers zijn dan ook van mening dat (het toestaan van) honden op de werkplek een goedkope manier is om het welbevinden van medewerkers te verbeteren. Professor Barker voegt daaraan toe dat het dan wel schone, netjes opgevoede honden moeten zijn.

Op het blog TLNT juicht Derek Murphy deze ontwikkeling in principe toe. Maar hij geeft wel aan dat de ene hond de andere niet is. Niet alle honden zijn netjes opgevoed en kunnen zich gedragen. Voordat een werkgever honden op de werkvloer toestaat, moet deze bij alle medewerkers hebben geïnventariseerd of zij daarmee akkoord zijn. Niet iedereen is immers hondenliefhebber.

Het verminderen van stress door het meenemen van honden is geweldig. Maar de hond moet niet afleiden van het werk, zo besluit Murphy.

Het bericht Benefits of Taking Fido to Work May Not Be Far ‘Fetched’ kan op de site van de Virginia Commonwealth University nagelezen worden. De bedenkingen van Murphy zijn te vinden op het blog TLNT

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Mirjam van Kerkwijk op

  Professor Barker: toepasselijke naam… Onze GoldenDoodle (blindengeleidenhond) gaat mee naar kantoor. Mensen vinden het erg gezellig en regelmatig zijn er collega’s die – ondanks hun nette pak – even uitgebreid met haar knuffelen als ze niet “in dienst” is. Voordeel is wel dat dit type hond anti-allergisch is 🙂

 2. Mary Hemelrijk op

  De honden zullen het fantastisch vinden tenzij ze ook regelmatig naar buiten gaan en niet alleen gebruikt worden om de stress op te lossen.

 3. Bij dit soort onderzoeken vraag ik me altijd af wat de kenmerken zijn van de mensen die hun hond meenemen. Dat is misschien wel de variable die de uitkomst van het onderzoek bepaalt in plaats van het ‘hond meenemen’ zelf.

 4. Richard de Reus op

  Kan mij hier helemaal in vinden, ben van mening dat een hond er voor zorgt dat ik op een bepaald moment even wat andere werkzaamheden ga doen of even naar buiten om uit te laten, van mijn honden zou je ook geen last hebben die zouden onder mijn bureau gaan liggen en af en toe zullen zij contact maken, waardoor je je even ergens anders mee bezig moet houden, waarna je na een paar minuten weer veel scherper de draad kunt oppakken

 5. Als ik thuis werk, dan werkt mijn golden retriever altijd mee, ze komt gezellig naast me liggen op de computerkamer en herinnert me eraan dat ik tussen de middag een pauze neem (om haar uit te laten). Is het daarom dat ik als ik thuis werk minder stress ervaar?