‘Hogere pensioenleeftijd schaadt economie’

0

De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd heeft een negatief effect op de economie.

Dat concludeert econometrist Jochen Mierau, die 30 september promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een hogere pensioenleeftijd betekent een kortere pensioenperiode waardoor er dus minder gespaard hoeft te worden, stelt Mierau. Maar dat heeft ook negatieve effecten, zo berekende hij. Omdat spaargeld via de bank wordt ingezet voor investeringen en zo bijdraagt aan de economische groei, wordt de groei minder als er te weinig wordt gespaard.

In plaats van het verhogen van de pensioenleeftijd kan het kabinet daarom beter de premies verhogen of de uitbetalingen verlagen. Mierau baseert zich op een eigen economisch model voor de effecten van onder meer levensverzekeringen en sparen op de economie.

Mierau kan zich voorstellen dat de overheid andere redenen heeft om de pensioenleeftijd te verhogen, omdat de verzorgingsstaat anders onbetaalbaar wordt. Maar hij pleit er wel voor dat het langetermijneffect dat hij voorspelt, wordt meegerekend in de economische prognoses.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.