Het belang van de linkerhersenhelft voor het succes van organisaties

2

Het blijft belangrijk om een spreadsheet te kunnen analyseren, maar dan wel mét empathisch vermogen.

 

Een interessant video-interview met Daniel Pink, de auteur van het boek Drive. Hij betoogt dat de afgelopen jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden van het belang van de linkerhersenhelft naar de rechterhersenhelft. Ons linker deel van de hersenen houdt zich bezig met abstracte taken, zoals het analyseren van een spreadsheet. Natuurlijk blijven dit belangrijke vaardigheden, maar het belang van de linkerhersenhelft, waar creativiteit, empathie en ‘het grote geheel kunnen zien’ huizen, neemt alsmaar toe.

Dit verschuivende belang van vaardigheden voor organisaties heeft gevolgen voor bijvoorbeeld het beloningsbeleid. Voor creatieve personen werkt het aloude ‘straffen en belonen’ niet. Om creatieve mensen of creatieve vaardigheden te stimuleren zijn veel subtielere en meer geavanceerde motivationele technieken nodig.

En passant bespreekt Daniel Pink het einde van het informatietijdperk waarin relatief veel routinematige taken aan werknemers toebedeeld waren. Systemen en conformiteit bepaalden het ritme van medewerkers. Individueel initiatief en creativiteit werden niet gestimuleerd. Nu draait het om conceptueel denken. En daarmee is betrokkenheid veel belangrijker geworden.

Een en ander heeft gevolgen voor het onderwijs, waarvan Pink vindt dat het 20 jaar achter de actualiteit aanloopt. In het onderwijs zou meer nadruk moeten liggen op het waarderen en ontwikkelen van de linkerhersenhelft.

De gehele video die 8 minuten duurt, is hier te bekijken

Meer mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Tja, als je erg ‘rechts denkt’, verwar je links en rechts misschien ook met elkaar…
    Maar ik ben het ermee eens, dat een bedrijfsvoering gebaseerd op beide helften een stabielere bedrijfsresultaat oplevert, waarbij we de dynamiek in moeten calculeren (links houdt rekening met rechts).
    Onze Nucleus Visie is vnl. gebaseerd op de verschillen van beide helften en hun aandeel in het bedrijfsresultaat. Als naar zeggen 30-50% van het netto bedrijfsresultaat afhankelijk is van de bedrijfssfeer (dus niet bedrijfscultuur), dan kan evenwicht tussen beide helften in de uitvoering helpen om dit resultaat positief te be?nvloeden. Dat evenwicht moet dynamisch worden gehandhaafd en sterkere bedrijven doe dat.
    Als je dus vanuit links de mogelijkheden beperkt (bv maatregelen door een crisis), dan vergroot je juist de creativiteit, en wie weet wat je dan allemaal aan mogeljikheden tegenkomt!

  2. Dr. Henk Witteman op

    Daniel Pink benadrukt het belang van de RECHTERhersenhelft en niet van de linker. Creativiteit en empathie komen vooral uit de rechterhersenhelft.