Het belang van de juiste functietitel

0

De serieuze kant van exotische functiebenamingen.

De Rijksoverheid wil het aantal functies terugbrengen van 5.000 naar 50. Echter, bij vele organisaties worden juist nieuwe functies en functiebenamingen gecreëerd. Bij bijvoorbeeld Kodak is er nu een Chief Listening Officer. Daarnaast worden functiebenamingen chiquer. Zo worden schoonmaaksters steeds vaker interieurverzorgsters genoemd en heten bij Subway de medewerkers sandwich-artiesten.

De Noord Koreaanse dictator Kim Jong Il is de kampioen als het gaat om functie-inflatie. Hij heeft liefst 1.200 officiële titels. Daarbij zitten hele ‘klinkende’, zoals goddelijke beschermer van de planeet, altijd overwinnende generaal en opperbevelhebber in de strijd tegen het imperialisme en de Verenigde Staten.

Bovenstaande voorbeelden illustreren de inflatie van de functietitel en zorgen voor een lach om de mond. Toch is dit slechts één kant van het verhaal. Het doet er soms wel degelijk toe hoe een organisatie omgaat met functietitels. Zo noemt een een telecomorganisatie haar receptionisten Directeur van de eerste indruk om aan te geven hoe serieus zij haar klanten en leveranciers neemt. Een ontwikkelaar van videogames zocht naar een Chief Acceleration Officer om binnen de organisatie een cultuur van vernieuwing en snelheid te krijgen. Ernst & Young heeft zelfs een jonge consultant in dienst als Minister of Comedy. Deze consultant moest presentaties en bijeenkomsten minder ‘droog’ maken.

De werknemers met dergelijke exotische functies blijken zonder uitzondering zeer betrokken en enthousiast. Zij doen zinvol werk en vinden het fijn dat de organisatie dat erkent middels de functiebenaming.

Vreemde functiebenamingen zijn dus soms minder vreemd dan het lijkt. Ze vertellen iets over de cultuur of een kenmerk van een organisatie of de persoon die een dergelijke functie vervult.
Lees hier meer over vreemde functies.

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.