Helft bedrijven geeft traditioneel kerstpakket

0

Ieder jaar worden er weer onderzoeken naar kerstpakketten gedaan. Meestal wordt dan onderzocht welke verwachtingen en wensen er met betrekking tot het eindejaarsgeschenk onder de medewerkers leven. Maar wat geven bedrijven hun medewerkers in de praktijk, wat vinden ze belangrijk bij het bestellen en hoe pakken ze dat aan?

Dat onderzocht Kerstpakkettenshop.com door aan het einde van het afgelopen jaar 100 bedrijven met meer dan 10 werknemers daarover aan de tand te voelen.

Traditioneel

Het meest in het oog springende resultaat is dat nog steeds de helft (49%) van de bedrijven voor een traditioneel kerstpakket kiest. 13% gaat voor een cadeaubon, zodat het personeel zelf een kerstcadeau kan uitzoeken. 12% koopt een persoonlijk cadeau. Een klein deel van de bedrijven kiest voor een bedrijfsuitje (6%) of een financiële bijdrage (5%). 15% van de bedrijven laat het personeel met lege handen de feestdagen in gaan.

Wat vinden bedrijven belangrijk aan een kerstpakket

Opvallend is dat, nog maar amper opgekrabbeld uit de financiële crisis, slechts 12% van de bedrijven de prijs de belangrijkste factor vindt bij het bestellen van een kerstpakket. Het overgrote deel (86%) vindt de originaliteit en de inhoud van het pakket belangrijker dan de prijs.

Online bestellen nog niet erg populair

Van de bedrijven die gaan voor een traditioneel pakket bestelt 25% online, vanwege het gemak. De belangrijkste reden dat de overige 75% zaken doet met een fysieke winkel, is dat bedrijven zelf de inhoud van het kerstpakket willen kunnen samenstellen. Bij de meeste webshops is dat (nog) niet mogelijk. 46% gaat daarom zelf naar een leverancier om een persoonlijk pakket samen te stellen. 23% heeft een vaste leverancier, en hecht dus waarde aan persoonlijk contact en vertrouwen. 10% van de bedrijven vindt dat je op internet niet precies weet wat je bestelt en wil het pakket daarom graag in het echt zien. Een kleine groep (7%) vindt het gewoon leuk om naar verschillende winkels te gaan om kerstpakketten te bekijken en te bestellen.

Vrouwen bestellen anders dan mannen

Opvallend is dat vooral vrouwen het erg leuk vinden om er op uit te gaan om kerstpakketten te bekijken. Mannen gaan vaak voor het gemak en bestellen daarom vaker online. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ook het traditionele kerstpakket voornamelijk online zal worden besteld. De online bestedingen van bedrijven blijven groeien en bovendien zullen bedrijven binnen afzienbare tijd hun gewenste kerstpakket overal zelf online samen kunnen stellen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.