Goed gewerkt? Dan extra vergoeding

0

Nu de economie aantrekt, moet er weer nieuw personeel worden geworven. Bedrijven zouden allerlei extra’ s uitkeren aan goed personeel om hen aan zich te blijven binden. Denk hierbij aan een onbeperkt aantal vakantiedagen of een vergoeding voor het vervoer van de kinderen naar school.

‘Nederlandse bedrijven kijken naar succesvolle buitenlandse bedrijven zoals Google als het gaat om manieren om goed personeel te werven en te behouden’, zegt Noortje Hendrikx in Metro. Ze is manager personeelszaken bij Tentoo, dat de payrolling en salarisadministratie voor verschillende ondernemingen verzorgt. ‘In plaats van een hoger salaris te bieden, kijken bedrijven naar leuke secundaire arbeidsvoorwaarden die aansluiten bij het privéleven van de medewerker.’

De extra’s lopen uiteen van een vergoeding om merkkleding te kopen tot het uitkeren van een bonus aan werknemers die niet roken of een ongelimiteerd aantal vakantiedagen. Hier wordt geen misbruik van gemaakt. Het blijkt zelfs dat mensen die geen limiet op het aantal vakantiedagen hebben, er minder opnemen dan hun collega’s die wel vastzitten aan een bepaald aantal.

Een goede communicatie over de bijzondere arbeidsvoorwaarden is wel noodzakelijk. Ze kunnen namelijk vragen oproepen bij collega’s en spanningen oproepen. Hendrikx: ‘Het is belangrijk om goed uit te leggen hoe deze tot stand zijn gekomen om spanningen op de werkvloer te voorkomen. Deze “vreemde eenden” in het team zijn soms nodig om kennis binnen te halen die lastig te vinden is.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.