Goed gevuld kerstpakket in plaats van bonus

0

Bestellingen voor kerstpakketten worden normaal in de zomerperiode gedaan, maar dit jaar besluiten werkgevers te wachten met hun bestelling

In de zomerperiode komen normaliter de meeste bestellingen voor de kerstpakketten binnen, maar dit jaar ziet Pluimen, marktleider in beleveniscadeaus, dat ondernemers hun bestellingen uitstellen. Deze houding heeft volgens het bedrijf te maken met het feit dat ze de effecten van de recessie afwachten. Maar toch wordt verwacht dat werknemers hun werkgevers niet in de kou laten staan. Gevolg: het traditionele kerstcadeau voor het personeel wordt dit jaar later dan gebruikelijk en meer online besteld, én zal minder luxueus zijn dan andere jaren.

Pluimen heeft in haar twaalfjarig bestaan al vaker een recessie voor haar kiezen gehad. Directeur Joren van der Pluijm: ‘Wij zien een herhaling van 2003, toen werd naast een recessie ook nog de feestdagenregeling afgeschaft. Toen bleven de bestellingen in de zomer ook uit, maar later in datzelfde jaar weer werd dat alsnog goedgemaakt.

Positief signaal

Uiteindelijk zal ook dit jaar het aantal bestellingen ongeveer op hetzelfde niveau komen. Werkgevers laten hun werknemers niet in de kou staan. Trekt de economie komende maanden weer aan, dan zal het bij uitstek een symbool zijn om te laten zien dat het beter gaat. En wanneer de crisis aanhoudt zullen veel werkgevers een positief signaal willen afgeven aan hun mensen. Die hebben immers het hele jaar hun best gedaan, maar kunnen niet beloond worden met een bonus of loonsverhoging.’ Pluimen noteerde in het boekjaar 2008-2009 een omzetgroei van 11 procent. Het bedrijf verwacht dit boekjaar opnieuw een positief omzetresultaat te scoren. In 2008 verkocht het een half miljoen cadeaus.

Invloed van crisis op inhoud kerstpakket

Het economisch zware weer voor ondernemingen heeft zeker invloed op de inhoud van het kerstpakket. ‘In tijden van crisis worden persoonlijke boodschappen en het delen van ervaringen belangrijker. Elkaar verrassen en dingen beleven samen met vrienden, familie en collega’s wordt dan veel meer gewaardeerd. Plus kleinere luxe, in plaats van grote cadeaus’, licht Van der Pluijm toe.

Dat ondernemers later bestellen, zal de trend van het online bestellen van beleveniscadeaus versterken. Last minute grote aantallen van een traditioneel voedselkerstpakket bestellen is moeilijker dan het online bestellen van persoonlijke beleveniscadeaus. Laatstgenoemde categorie kan direct geleverd worden, wat meestal niet het geval is bij voedselkerstpakketten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.