Gemeentelijke HR-afdeling als katalysator voor uitmuntende dienstverlening

0

Leidschendam-Voorburg is een moderne gemeente die midden in de samenleving staat als regisseur, aanjager en verbinder. ‘In de huidige 24-uurseconomie past geen 9 tot 5 mentaliteit’ , zo is de gedachte. HR speelt een belangrijke rol in het waarmaken van de ambitie om de beste gemeentelijke dienstverlener van Nederland te worden. De organisatievisie en -ambitie van de gemeente vraagt om HR-adviseurs die weten wat de actuele thema’ s op HR-gebied zijn. En deze trends kunnen doorvertalen naar de organisatie.

Het Nieuwe Werken

De gemeente Leidschendam-Voorburg wil de beste dienstverlenende gemeente van Nederland worden. ‘Die ambitie realiseer je niet van vandaag op morgen, maar we voldoen al aan best veel randvoorwaarden’, zegt teamleider Bedrijfsvoering Eveline Odekerken. ‘Tot een paar jaar geleden zaten onze medewerkers verspreid over zes gebouwen. Om in de toekomst duurzaam, efficiënt en modern te werken is de gemeentelijke organisatie sinds vorig jaar centraal gehuisvest. Sindsdien werken we volgens de laatste normen van Het Nieuwe Werken. We hebben prachtige faciliteiten op het gemeentehuis, maar thuiswerken gaat net zo makkelijk’, aldus Odekerken. Om ook thuis optimaal te kunnen presteren behoren de juiste ICT-voorzieningen en digitale middelen zoals een iPad en een iPhone bij de arbeidsvoorwaarden in Leidschendam-Voorburg.

Digitaal waar het kan

Een afspraak bij het gemeenteloket is eenvoudig te maken via de website. ‘Met een afspraak sta je nooit meer in de rij’, legt Odekerken uit. En voor standaardzaken zoals het verlengen van je paspoort of ophalen van je rijbewijs, hoef je maar één keer naar het loket. ‘Als het document gereed is, laten wij het thuis (of op het werk) bezorgen op een moment dat het voor de inwoner goed uitkomt.’

Multidisciplinaire teams

Om aan de eisen van een moderne overheid te voldoen moesten de 650 medewerkers hun werkwijze veranderen. ‘We werken bij de afdeling Bedrijfsvoering met multidisciplinaire klantteams. Dat wil zeggen dat in een klantteam alle disciplines zijn vertegenwoordigd. HR, werkt in één team samen met financiële en juridische adviseurs en een informatiemanager. Die kanteling was in het begin best wennen. Maar inmiddels willen onze medewerkers niet meer anders werken. Als sparringpartner van het management is het vooral de taak van HR om onze medewerkers maximaal in hun kracht te zetten. Strategische personeelsplanning is dan ook waar op HR-gebied nu onze aandacht naar uit gaat. Uiteindelijk behaal je dan het optimale resultaat van kennis en competenties van medewerkers waardoor de realisatie van onze ambitie stapje voor stapje dichterbij komt.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.