Gehandicapte mag werken onder minimumloon

2

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) kan aan de slag met een proef om werklozen met een handicap aan een baan te helpen, waarbij ze tijdelijk onder het minimumloon terecht kunnen komen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek donderdag tijdens een debat haar plannen aarzelend te steunen.

Klijnsma wil 2,5 jaar onderzoeken of mensen die in de bijstand zitten en eigenlijk in aanmerking komen voor een plek in een sociale werkplaats, beter geholpen zijn met loondispensatie. Dan betalen werkgevers alleen de productieve uren van de gehandicapte en krijgt deze werknemer voor de onrendabele uren een uitkering. Mensen die weinig verdienen en veel loonaanvulling nodig hebben met een uitkering, kunnen onder het minimumloon terechtkomen.

De staatssecretaris wil het loon van mensen die weinig zelfstandig verdienen, niet direct aanvullen tot het minimumloon. Zo hoopt zij de werknemers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking te stimuleren om zich verder te ontwikkelen, opdat ze groeien in hun baan.

Vooral PvdA, GroenLinks en PVV vroegen Klijnsma om maatregelen om te voorkomen dat gemeenten gehandicapten in de bijstand langdurig als goedkope arbeidskrachten aan het werk gaan zetten. Maar PvdA-Kamerlid Hans Spekman liet zich met coalitiegenoten CDA en ChristenUnie overtuigen de staatssecretaris, die zei elk half jaar te zullen controleren op het verloop van de proef en of er geen sprake is van misbruik.

GroenLinks en de PVV twijfelden nog. De SP is tegen elke vorm van werken voor minder dan het minimumloon.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Dick de Jong op

    Voor het gemak vergeet Klijnsma en haar baas Donner dat er binnen de Sociale Werkvoorziening een CAO geldt. Straks moeten gehandicapten hetzelfde werk doen maar krijgen (veel) minder betaald. Uit de proeven die Klijnsma wil laten doen zal blijken dat werkgevers geen gehandicapten in dienst willen nemen. Ook niet met allemaal subsidies. Het is een schande dat een regering die van alles doet om kind en gezin te beschermen gehandicapten als tweede rangs burgers ziet. Het minimumloon heet niet voor niets minimumloon. Het is discriminatie.

  2. rechtenloos! waardeloos? op

    Een werkgever in de brandbeveiliging heeft me onmenselijk slaafs behandeld, door zich niet aan het contract te houden.Ik werkte officieel 32 uur in de week en zou 1500 uur werken zonder salaris in ruil voor opleiding. opleiding afgerond met succes. maar na 1500 uur kreeg ik te horen dat de gewerkte uren niet telde. ik moest per dag minimaal 70 brandblussers/haspels controleren in hotels. volgens de daarvoor geldende NEN normen is dit onmogelijk. moest per dag minimaal 16 uur zonder pauze werken om de targets te halen. als ik weigerde kon ik een boete tegemoet zien van tweehonderdduizend euro voor het veroorzaken van schade aan het bedrijf. Als wajonger heb je geen rechten meer weet ik uit ervaring. Mijn werkgever betaalde 2 jaar lang geen reiskosten uit maar eiste van mij wel dat ik met mijn eigen auto ruim 40 000 kilometer reed zonder enige vergoeding. Ooit weleens de overweging moeten maken koop ik een brood of tank ik benzine? advocaten kan ik niet betalen, ben rechtenloos. Den Haag bedankt he!