Geef medewerkers ongelimiteerd aantal vakantiedagen

3

Het geven van een ongelimiteerd aantal vakantiedagen aan medewerkers verbetert de cultuur en productiviteit van organisaties.

Joe Reynolds is oprichter van een bedrijf dat afgelopen jaar door de Amerikaanse Kamer van Koophandel tot MKB-bedrijf van het jaar werd gekozen en dat recent de Chicago Innovation Award won en werd verkozen tot Chicago Tribune Best Workplace.

Joe verklaart dit succes uit het feit dat hij medewerkers vrij laat. Volgens hem is de 9 tot 5 mentaliteit ten dode opgeschreven, evenals traditionele vakantieregelingen. Hij pleit ervoor medewerkers hun verdiende loon te geven: een ongelimiteerd aantal vakantiedagen.

‘Het geheim’ schuilt in de cultuur van zijn onderneming. Medewerkers werken onder andere in een jungle-achtige kantoortuin en mogen zelf hun functietitel kiezen. En dat zorgt voor zeer betrokken, extreem productieve medewerkers die met veel plezier naar hun werk komen. En dat wordt beloond met een ongelimiteerd aantal vakantiedagen.

 

Het nemen van vakantie wordt aangemoedigd (en zelfs gevierd). Er wordt geen misbruik van gemaakt. Nooit. Door niemand. Als medewerker zorg je er gewoon voor dat je werk af is en dat er vervanging is als je weg bent.

Reynolds verzekert dat de regeling niet misbruikt wordt en dat medewerkers geen druk voelen om geen vakantie op te nemen. Medewerkers nemen hun eigen verantwoordelijkheid en krijgen het respect dat ze verdienen. Het vakantiebeleid bevordert de persoonlijke ontwikkeling en de productiviteit van medewerkers. Reynolds geeft hier 4 redenen voor:

 1. Medewerkers worden behandeld als de volwassenen die ze zijn. Als medewerkers niet om kunnen gaan met de verantwoordelijkheid van een ongelimiteerd aantal vrije dagen, kunnen ze waarschijnlijk ook niet omgaan met andere verantwoordelijkheden. Neem zulke personen niet aan. 
 2. Het ontbreken van een vakantieadministratie bespaart kosten.
 3. Het toont waardering. Medewerkers hebben soms onverwacht verlof nodig. Sommige medewerkers hebben meer vakantie nodig dan anderen. Door medewerkers te geven wat ze nodig hebben, op het moment dat ze het nodig hebben, toon je hen hoezeer je hen apprecieert. En dat vertaalt zich in een hoge productiviteit.
 4. Het is een fantastische manier om de beste sollicitanten aan te trekken. ‘In de markt’ is snel bekend dat er een positieve cultuur is en hele goede arbeidsvoorwaarden worden geboden. 

Joe Reynolds eindigt zijn betoog met te melden dat hij ‘leads by example’.  Vorige week heeft hij keihard gewerkt. En nu geniet hij van uitzicht op surfers op Hawaï.

Deze tot de verbeelding sprekende bijdrage, met ruim 100 positieve reacties eronder, is te vinden op de site Inc.

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Hans van Dongen op

  Ik begrijp uit het Engelstalige stuk dat de heer J. Reynolds “vorige week” meer dan 100 uur hard gewerkt heeft en dat hij nu geniet van vrijaf op Hawaii. Zo lust ik er nog wel een paar.

  De werknemers worden afgerekend “op een vast amount of quality work”. Als zij ook meer dan 100 uur/week hard moeten werken voordat zij vrijaf hebben (nodig hebben om bij te komen?!), is het verhaal van ongelimiteerde aantallen vrije dagen in een ander daglicht te plaatsen.

  “Als medewerkers niet om kunnen gaan met de verantwoordelijkheid van een ongelimiteerd aantal vrije dagen, kunnen ze waarschijnlijk ook niet omgaan met andere verantwoordelijkheden. Neem zulke personen niet aan.” Deze “eerste reden” is de omgekeerde weg. Hoe weet ik dat zij niet om kunnen gaan met de combinatie van hoge werkdruk/veel werkuren in korte tijd/out-put afgerekend worden om vervolgens zo veel als mogelijk vrij te kunnen krijgen, terwijl ik ze nog niet eens in dienst heb (en daarop heb kunnen testen)?

  Leuk verhaal, maar werkbaar in NL met o.a. de NL Arbeidstijdenwet en/of CAO kaders?

  Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 24-1-2012

 2. Richard Kruk op

  Het werkt heel goed, afhankelijk van je bedrijfstak. Ik werk op project basis in de ICT. Een bepaald onderdeel moet op datum X af zijn.als je daarvoor een weekje vrij neemt is prima. Je bent verantwoordelijk dat het die dag af is. Een ieder die zich serieus en professioneel gedraagd, kan hier mee over weg. Calamatiteiten hou je altijd waardoor iets uitloopt, maar als je door je 3 weken vakantie uitloopt, doe je het zelf verkeerd.
  Andere bedrijfstakken als productiesector zal dit niet werken nee. Commerciele bedrijfstakken werken al jaren op deze manier

 3. Hans van Dongen op

  Pas op voor de spraakverwarring die hier kan ontstaan.

  Het “vrijaf hebben” na een lange werktijd/-periode in de vorm van een (onbetaalde maar noodzakelijke en welverdiende) rusttijd, is wat anders dan het genieten van (volledig doorbetaalde en o.a. conform de NL Arbeidstijdwet als “arbeidstijd meetellende”) vakantiedagen.

  Ik ga er namelijk niet van uit dat de heer J. Reynolds na een week van 100+ uur werken zijn werknemers ook nog de daaropvolgende vakantieweek geheel doorbetaalt. Hij zal dat als Amerikaan hoogstwaarschijnlijk als onbetaalde rusttijd achten (en dat wordt verkocht als dat de werknemer vakantie geniet).

  Het meer je eigen werktijden indelen (geen 9 tot 5 werkdag of ma t/m vr werkweek meer hebben) en het meer je prive en werk op elkaar afstemmen, is iets anders dan in het artikel aangaande het verstrekken van vakantiedagen in de Nederlandse zin des woords gesuggereerd wordt: geef je werknemer een ongelimiteerd aantal vakantiedagen (in NL dus doorbetaald vrijaf en meetellend voor de Arbeidstijdenwet) en dan komt alles goed.

  Hans van Dongen / 25-1-2012