Flexibele lestijden zorgen voor roosterproblemen

2

In Amsterdam werken sinds augustus zeven basisscholen met flexibele onderwijstijden en vakantieperiodes als vorm van proef. De proef verloopt succesvol, maar levert wel problemen op bij het inroosteren van het personeel.

Met het experiment mogen scholen afwijken van de verplichte centrale zomervakantie. Daarnaast mogen ze afwijken van de verplichting dat de schoolweek minimaal vijf dagen moet bedragen. Leerlingen zijn niet meer allemaal tegelijk aanwezig en iedere leerling heeft een eigen ontwikkelingspad.

Volgens de onderwijs-cao hebben leerkrachten in het basisonderwijs recht op twaalf weken vakantie. Wanneer er gewerkt wordt met flexibele onderwijstijden zorgt dat voor problemen met het inroosteren. Scholen zijn nu gezamenlijk in overleg met bonden, of de onderwijs-cao aangepast moet worden in verband met de vakantierechten van de leerkrachten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Ik zie een paar problemen:
  Twaalf weken vakantie is toch niet van deze tijd waarin de meeste mensen in het bedrijfsleven het met 4-5 weken doen en de overheid eigenlijk zou moeten bezuinigen.
  Er is al een tekort aan leraren: met zoveel vakantie die te pas en te onpas opgenomen kan worden zal je bijna aan een dubbele bezetting moeten denken. Het tekort wordt nog veel groter en onderwijs nog veel duurder.
  Vakanties worden duurder voor iedereen. En helaas is er dan voor de kinderlozen/mensen die uit de kinderen zijn geen ontkomen meer aan, de kans om eens rustig naar de Efteling of op vakantie te kunnen wordt dan ook nihil. Vluchten naar het buitenland dus = slecht voor de economie.
  Al die vrijheid lijkt me niet positief bijdragen aan de opvoeding van een generatie die toch al weinig verantwoordelijkheden kent en al denken dat het leven alleen uit leuke dingen bestaat. Zo bereid je kinderen toch niet voor op een leven waar toch onvermijdelijk ook plichten moeten worden vervuld?
  En als laatste vind ik het ook gewoon absurd dat ouders het feit dat de kinderen naar school moeten lijken te ervaren als een last. Je hebt zelf voor die verplichting gekozen, bovendien zou het recht op onderwijs wel eens wat meer mogen worden gewaardeerd.

 2. Waar is dat recht van 12 weken vakantie volgens de CAO op gebaseerd ? Ik vind het niet meer van deze tijd.