Fiets van de zaak

0

De werkgever kan werknemers een fiets voor woon-werkverkeer geven. De
werknemer moet de fiets dan wel gebruiken op meer dan de helft van de dagen dat
hij naar het werk reist.

Deze verstrekking geldt – onder bepaalde voorwaarden – maar voor een beperkt deel als loon in natura. De fietsregeling geldt ook voor een fiets met elektrische trapondersteuning.

Er zijn bij een fiets voor woon-werkverkeer drie mogelijkheden.

1. Werknemer wordt eigenaar

Als de werknemer eigenaar van de fiets wordt en de fiets is door de werkgever uitdrukkelijk voor woon-werkverkeer verstrekt, dan hoeft de werkgever niets bij het loon te tellen. Er geldt wel een drempelbedrag: een catalogusprijs van maximaal €749. Bij duurdere fietsen wordt de meerwaarde bij het loon geteld.

2. Werkgever is eigenaar fiets

Als de fiets eigendom blijft van de werkgever, dan hoeft de werkgever niets bij het loon te tellen als de catalogusprijs niet hoger is dan €749. Als de catalogusprijs van de fiets hoger is dan € 749, moet de werkgever de waarde van het privégebruik tot het loon rekenen.

3. Vergoeding voor aanschaf fiets

Als de werknemer de fiets zelf koopt, kan de werkgever de aankoopprijs vergoeden. Hierbij is weer het drempelbedrag van €749 van toepassing: alleen het meerdere wordt belast, niet het gehele bedrag.

Voor deze drie mogelijkheden geldt bovendien dat er in het kalenderjaar en de voorgaande 2 jaren geen fiets vergoed, verstrekt of ter beschikking gesteld mag zijn.

Samenhangende zaken

Direct met de fiets samenhangende zaken als reparaties, regenkleding en sloten kunnen tot een bedrag van €82 per kalenderjaar onbelast vergoedt worden. Zaken die uw werknemer ook zonder de fiets gebruikt (zoals warme kleding) mag u niet onbelast vergoeden of verstrekken. Verder mag u ook een fietsverzekering onbelast vergoeden of verstrekken.

 In dit schema (pdf) kunt u zien of en wanneer de fietsregeling van toepassing is.

Meer informatie vind u op de site van de Belastingdienst

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.