Eindelijk akkoord over salaris specialisten

0

Nu het akkoord tussen het ministerie van Volksgezondheid en de Orde van Medisch Specialisten officieel is bekrachtigd door de achterban van de artsenorganisatie, lijkt de rust voorlopig teruggekeerd.

De afgelopen jaren lag de overheid ernstig overhoop met de specialisten, en dan vooral met degenen die niet in loondienst zijn van een ziekenhuis. Naar schatting gaat het om ongeveer de helft van de ongeveer 15.000 specialisten die Nederland telt. De dokters voerden vorig jaar zelfs ‘publieksvriendelijke’ acties, maar eigenlijk speelt het geharrewar over de salarissen van de dokters al vele decennia.

In december sloot minister Edith Schippers van Volksgezondheid een principe-overeenkomst met de Orde, samen met de net aangetreden voorzitter van de specialistenorganisatie, oud-minister Frank de Grave. De Orde verkocht de overeenkomst als een overwinning aan de achterban. Maar het was meteen al duidelijk dat de artsen behoorlijk moesten bloeden.

Totaalbudget
Er werd weer een totaalbudget voor de dokters vastgesteld, met een beperkt groeipercentage. De specialisten hadden weer te maken met een omzetplafond. Ziekenhuizen krijgen voortaan een totaalbudget, dat de aangesloten artsen onderling mogen verdelen. Weliswaar heeft het ziekenhuisbestuur daarbij een vinger in de pap. Bedoeling is dat artsen die goed samenwerken, kwaliteit leveren en weinig medische fouten maken, een bonus krijgen.

De voordelen voor het ministerie zijn evident. De afgelopen jaren kostten de specialisten vele miljoenen euro’s per jaar meer dan begroot. Nu er weer duidelijke budgetten komen, moeten de dokters daarbinnen blijven. Maar budgetten vaststellen is gevaarlijk. Het gevaar dreigt, net als aan het eind van de jaren negentig, dat er lange wachtlijsten ontstaan als de budgetten zijn verbruikt. Daarom worden de artsen aangemoedigd zuinig en effectief te werken. Als ze dat doen, komt immers hun bonus in zicht.

De specialisten zijn jarenlang een beroepsgroep geweest die boven de wet leek te staan. Ook hun inkomens waren ongrijpbaar. Een jaarinkomen van ruim 5 ton was niet omstreden.

Maar in een tijd waarin de betaalbaarheid van de zorg hoog op de maatschappelijke agenda staat en Nederlanders steeds meer premie moeten betalen, bleek het moeilijk te verdedigen dat artsen vaak het dubbele verdienen van wat de minister-president op zijn salarisrekening krijgt gestort. De publieke opinie bleek een sterk wapen. De Orde koos niet voor een lang en slepend conflict met de overheid, maar sloot een deal.

Woordvoerder Milco Linssen van de Stichting Bezorgd, een organisatie van vrijgevestigde artsen, die vaak ook lid zijn van de Orde, vindt dat de artsen zich een oor hebben laten aannaaien. Hij verwacht dat een gemiddelde specialist bruto 165.000 per jaar in handen zal krijgen. Volgen hem is dat minder dan wat vergelijkbare professionals verdienen. ,,En of de arts zelfstandig als ondernemer kan blijven werken, is maar de vraag.’

Lees ook:
> Specialisten vechten inkomensverlaging aan
> Klink wil inperking lonen medisch specialist
> Bezuiniging op salaris specialisten toegestaan

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.