Eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen mag

1

Onder bepaalde omstandigheden is het toegestaan om arbeidsvoorwaarden in personeelscontracten eenzijdig te wijzigen.

Dat zegt Maarten van Gelderen, van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten naar aanleiding van een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. 
In de situatie waarover het gerechtshof moest beslissen ging het om het UWV als werkgever en een arbeidsdeskundige als werknemer. In de lease-autoregeling had de werkgever een eenzijdig wijzigingsbeding opgenomen. Ten gevolge van grootschalige bezuinigingen besloot het UWV dat lease-auto’s alleen nog ter beschikking zouden worden gesteld aan buitendienstmedewerkers. En omdat een arbeidsdeskundige niet als buitendienstmedewerker werd aangemerkt, diende de werknemer in kwestie zijn lease-auto in te leveren.
De werknemer accepteerde dit niet. Volgens hem mocht de werkgever niet op deze manier eenzijdig ingrijpen in de arbeidsvoorwaarden, zeker niet nu de autoregeling in feite deels verkapt loon was, hij mocht de auto immers ook privé gebruiken.

Eenzijdig wijzigingsbeding

Volgens Maarten van Gelderen zijn veel werknemers én werkgevers niet op de hoogte van de mogelijkheid van zo’n eenzijdig wijzigingsbeding: ‘Werknemers denken dat een contract iets is tussen twee partijen en wanneer je dat wil wijzigen, allebei de partijen daarmee in moeten stemmen. Maar dat is niet zo. Dit beding geeft de mogelijkheid om de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. De gedachte erachter is dat werkgevers moeten kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Ze moeten mee kunnen bewegen met maatschappelijke ontwikkelingen.’
Volgens Van Gelderen zijn wel steeds meer werkgevers hiervan op de hoogte, en hebben ze er in elk geval steeds vaker interesse in. ‘Dat komt ook door de tijd natuurlijk. Er is een drang om kosten te minderen.’

Formulering

Een eenzijdig wijzigingsbeding is vaak als volgt geformuleerd: De werkgever behoudt zich het recht voor om eenzijdig arbeidsvoorwaarden te wijzigen indien dit in het bedrijfsbelang noodzakelijk is.

Vrijbrief

Toch is dit geen vrijbrief om zomaar van alles aan te passen: ‘De rechter zal het toetsen en zal kijken naar de volgende drie dingen: Is er een zwaarwichtig belang om dit door te voeren? Is er overleg gevoerd met medewerkers? En is er een goede afbouwregeling? Daarnaast weegt een OR-advies voor de rechter zwaar.’

Loon aanpassen?

Mag je als werkgever dan zomaar alle arbeidsvoorwaarden aanpassen, inclusief het loon? ‘Goede vraag, waarschijnlijk niet. Naarmate het gaat om de meer primaire dingen, zal de rechter de toets steeds zwaarder aanleggen. Een onkostenvergoeding is dus makkelijker af te bouwen dan dat je 10 procent van het loon afhaalt. Je moet het echt zoeken in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat betreft de vakantiedagen, daarbij denk ik dat je al behoorlijk dicht in de buurt van het loonbegrip zit.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Martin Huisman RM op

  E?n zwaluw maakt nog geen zomer!! Voordat iedereen die dit leest de autoregeling aan gaat passen met een 1-zijdig wijzigingsbeding, wil ik u graag aangeven dat dit veel obstructie en extra rechtzaken op gaat leveren. Het maakt u een onaantrekkelijke werkgever op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
  De VerenigingAutoVanDeZaak (VAVDZ) is fel gekant tegen een ??nzijdig wijzigingsbeding. Ons advies richting werknemers en OR’s is om nooit een autoregeling te accepteren met een ??nzijdige wijzigingsbeding. Het is veel te ongenuanceerd. Extreme bedrijfsomstandigheden kunnen prima omschreven worden. Een contract is bedoeld om ook rechten van de werknemer vast te leggen. Dit haal je met een dergelijke bepaling onderuit. Onverstandig niet aan beginnen. Mijn advies is om in goed overleg met de OR een evenwichtige regeling te maken.

  Met vriendelijke groet,
  Martin Huisman RM
  Voorzitter Vereniging Auto Van De Zaak