Één systeem voor betaalbare kinderopvang

0

Werkgevers- en werknemersorganisaties roepen het kabinet op haast te maken met de harmonisering van de kinderopvang en peuterspeelzalen en tot één systeem te komen van opvang en financiering. Het is hoog tijd voor toegankelijke, betaalbare kinderopvang voor alle ouders, zo vinden werkgevers en werknemers.

Volgens FNV, CNV, MHP en VNO-NCW en MKB Nederland kan één systeem voor kinderopvang de arbeidsdeelname van werkende ouders beter ondersteunen.

Stabiliteit
In Nederland is er een lappendeken aan voorzieningen voor de kinderopvang en de eerste plannen om tot harmonisatie te komen leveren nog veel te weinig op, zo stelt Lex Staal, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang: “De sector wacht met smart op de visie van het kabinet en de bijhorende maatregelen. Dat biedt ouders, kinderen, werknemers én werkgevers weer zicht op de broodnodige stabiliteit.”

Stoppen met werken
De kinderopvang is in zwaar weer terecht gekomen doordat er zwaar op de kinderopvangtoeslag is bezuinigd. Ouders nemen steeds minder uren in de kinderopvang af omdat de kosten te hoog worden. Het evenwicht is zoek sinds het kabinet sterk bezuinigde op de kinderopvangtoeslag. De overheid draagt haar 1/3 deel in de kosten niet meer bij. Maurice Limmen van vakcentrale CNV: “Het kan niet zo zijn dat mensen stoppen met werken vanwege de kosten van kinderopvang. Daarom moet de overheid eenderde meebetalen, dan blijft de arbeidsparticipatie hoog.”

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.