‘Dure bouw-cao benadeelt onze bouwvakkers’

4

Omdat de cao van bouwvakkers te duur is, zien grote Nederlandse bouwbedrijven zich gedwongen personeel uit het buitenland op de bouwplaats te laten werken in plaats van Nederlanders.

Het probleem zou al opgelost kunnen worden door het aantal vakantiedagen van Nederlandse bouwvakkers in te perken, stelt Dura Vermeer, een van de grootste bouwbedrijven in Nederland, dinsdag.

,,De cao voor de bouw is afgesloten in een tijd dat het economisch beter ging. Wij vinden het noodzakelijk dat de cao wordt aangepast aan de huidige marktomstandigheden”, legt een woordvoerder uit. Volgens hem zijn onderaannemers die personeel werven uit andere Europese landen nu veel voordeliger, omdat buitenlandse werknemers langer mogen doorwerken en niet vallen onder het Nederlandse minimumloon.

Iedere werknemer in de bouw heeft op basis van de cao recht op 25 vakantiedagen, 15 adv-dagen en 3 kortverzuimdagen. Dura Vermeer gaat ervan uit dat als dat aantal iets kleiner wordt, de concurrentiepositie van de Nederlandse bouwvakkers en bouwbedrijven zal verbeteren. ,,Natuurlijk werken wij liever met mensen uit eigen land, maar we zouden wel gek zijn als we ook niet op de kosten letten”, aldus de zegsman. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Was het niet zo dat alle in Nederland in loondienst werkzame personen ongeacht nationaliteit, godsdienst, lengte, huidskleur of ‘favoriete voetbalclub’ recht hebben op het loon dat in de desbetreffende CAO is afgesproken. Een Belg, een Duitser of een Pool mag helemaal NIET langer doorwerken en valt absoluut WEL onder de wetgeving die het WML regelt.

  Of heb ik sinds de Vietnamoorlog onder een steen gelegen?

 2. EnjoyourWork op

  Pim, je hebt helemaal gelijk, maar ik denk dat het hier gaat om ZZP-ers uit het buitenland. Die werken met een uurtarief wat onder het loon van nederlandse bouwvakkers in loondienst ligt.

 3. Een en ander getuigt weer van het gebrek aan lange termijnvisie en kennis van zaken bij werkgevers in de Bouw.
  Je moet als werkgever goed nadenken over de afspraken die je maakt ongeacht de economische situatie.

 4. Dat zegt genoeg wat voor bedrijf Dura Vermeer is!
  Nedelanders gezinnen naar de klote helpen!
  Minder zelfverrijking denk daar maar eens over.
  Nog even dan ligt het aan de hard werkende bouwvakkers!