Door overwerk ga je meer alcohol drinken

0

Er blijkt een verband te bestaan tussen overwerk en teveel alcohol drinken. Medewerkers die lange dagen maken hebben een 12% grotere kans om een zware drinker te worden.

In een tijd waarin werkgevers zich steeds meer met de levensstijl van medewerkers gaan bemoeien en waarin zelfs gesproken wordt over het verrichten van genetische tests als onderdeel van het gezondheidsbeleid, blijkt ook de werkgever zelf nog aanzienlijk te kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl. Simpelweg door het beperken van overwerk.

Marianna Virtanen van het Finnish Institute of Occupational Health heeft diverse onderzoeken verricht naar de negatieve effecten van overwerken. Zo berichtte zij eerder over een verhoogde kans op hartfalen, diabetes type 2 en depressiviteit als gevolg van overwerken.

Voor de studie over overmatig alcoholgebruik voegde zij de resultaten van 61 verschillende studies samen tot een dataset met gegevens van meer dan 330.000 werknemers uit 14 verschillende landen. Virtanen: “We constateerden dat meer dan 48 uur per week werken samenhangt met risicovol alcoholgebruik, gedefinieerd als meer dan 14 glazen alcohol per week voor vrouwen en 21 glazen voor mannen. Dit verband geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.”

Medewerkers die lange dagen maken hebben een 12% hogere kans dat zij een zware drinker zijn in vergelijking met medewerkers die een normale werkweek hebben. Echter, zoals Virtanen opmerkt, “dit is een observatie-onderzoek. We kunnen niet met 100% zekerheid zeggen of er een causaal verband is tussen overwerk en alcoholinname.”

Verder onderzoek moet uitwijzen of er verschil is in werken op kantoor of thuis, bij hoeveel uur overwerk je risico loopt en gedurende welke periode en of het uitmaakt of je je werk leuk vindt of niet.

Gezien echter alle negatieve effecten van overwerk is het beste advies om overwerk zoveel mogelijk te beperken, aldus Virtanen.

Bron: Harvard Business Review

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.