Donner waarschuwt voor inspraak in pensioen

0

Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) waarschuwt de Tweede Kamer voor te veel inspraak van gepensioneerden in het bestuur van hun oudedagsvoorziening als een initiatiefwet van VVD en D66 hierover wordt aangenomen.

Donner stelde dinsdag in een debat met de Kamer dat “juist evenwicht van bestuur” nodig is om het pensioensparen betaalbaar te houden bij schokken op financiële markten en de gevolgen van toenemende vergrijzing.

Te veel inspraak van een bepaalde groep kan de besluitvaardigheid in pensioenbesturen in gevaar brengen, stelde minister. Ook werkgevers en de vakbeweging die begin deze maand een akkoord hebben bereikt om pensioenen veilig te stellen, hebben daarvoor gewaarschuwd volgens Donner. Zo zouden gepensioneerden een besluit om de premiekosten voor werkgevers en werknemers niet verder te laten oplopen, kunnen blokkeren.

VVD-Kamerlid Stef Blok en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya rekenen er juist op dat hun wetsvoorstel voor meer inspraak van 65-plussers op hun pensioen met steun van PVV, GroenLinks en SGP donderdag bij de stemmingen wordt aangenomen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.