Donner gevoelig voor kritiek op AOW-plan

0

Minister Donner (Sociale Zaken) is ,,heel gevoelig” voor kritiek op de wijze waarop het kabinet mensen met zware beroepen wil ontzien bij het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

Dat zei de bewindsman donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over ouderen op de arbeidsmarkt.

Werkgevers en vakbonden worstelen met het verzoek van Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om een lijst met zware beroepen te maken. Het kabinet wil werkgevers verplichten om maximaal na dertig jaar zwaar werk hun personeel een andere, lichtere functie aan te bieden. Als ze dat niet doen, moeten bazen een vergoeding betalen waardoor betrokken werknemers alsnog met 65 jaar met pensioen kunnen.

Donner stelde dat hij openstaat voor andere oplossingen die sociale partners bedenken voor problemen van mensen met zware beroepen om langer door te werken. De minister wil graag van werkgevers en de vakbeweging horen hoe zwaar werk lichter gemaakt kan worden. Als dat niet kan, moet in zijn ogen geregeld worden dat werknemers tijdig minder belastend werk kunnen gaan doen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei begin dit jaar echter dat het niet mogelijk is om aan te geven welk beroep zwaar is en welk niet, omdat dit afhankelijk is van de omstandigheden waarin het werk wordt gedaan. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt het opstellen van lijst belastende functies ,,ongelooflijk lastig”.

Daarom is eerder door sociale partners besproken of aan de hand van een inkomensgrens vast te stellen is wie toch op 65-jarige leeftijd recht heeft op AOW. Het idee was dat mensen met zware beroepen vaak en laag inkomen hebben, maar dat werd direct door Donner en Klijnsma afgewezen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.