Donner erkent kwetsbare positie schoonmakers

1

Demissionair minister Donner (Sociale Zaken) is bezorgd over de kwetsbare positie van schoonmakers op de arbeidsmarkt.

Dat maakte de CDA-bewindsman donderdag duidelijk in de Tweede Kamer. Hij zegde toe aan de SP, PvdA en GroenLinks dat hij zich zal informeren bij vakbonden en werkgevers in de schoonmaak over hoe het cao-conflict in de sector over loon en arbeidsvoorwaarden verloopt. Maar hij benadrukte dat hij ervoor wil waken dat de overheid partij wordt in de onderhandeling tussen private partijen: werkgevers en werknemers.

Dit tot onvrede van vooral SP-Kamerlid Sadet Karabulut die Donner samen met zijn collega-minister Jan Kees de Jager (Financiën) had opgetrommeld voor een spoeddebat, omdat er bij acties van schoonmakers sprake zou zijn van inzet van stakingsbrekers door de Nederlandse Spoorwegen en verstoring door de Schiphol Groep. Volgens SP, PvdA en GroenLinks moeten deze bedrijven, waar de overheid een dikke vinger in de pap heeft, het goede voorbeeld geven en het stakingsrecht beter respecteren.

Ook PvdA’er Hans Spekman meende dat Donner en De Jager best hun invloed meer kunnen gebruiken om wat te veranderen aan de kwetsbare positie van schoonmakers. Hij stelde dat opdrachtgevers, zoals de NS en Schiphol Group, mede-verantwoordelijk zijn voor het cao-conflict. Het probleem in de sector is volgens Spekman een neerwaardse spiraal, doordat opdrachtgevers steeds lagere prijzen eisen van schoonmaakbedrijven en te weinig kijken naar kwaliteit. Terwijl bijvoorbeeld bij het schoonmaken in treinen, op en rond het spoor of op en vliegveld ook veiligheidsaspecten moeten meewegen.

Donner stelde echter dat opdrachtgevers niet aan de cao-tafel zitten. Volgens hem moet met de economische crisis iedereen bezuinigen. Maar hij erkende dat dit niet uiteindelijk bij ,,met name de allerzwaksten” terecht mag komen. Hij zei zich daarom goed te laten informeren over de situatie van werknemers in de schoonmaak. Een verzoek van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent om daarover de Kamer te informeren, wees de minister af. Volgens hem kan door het sturen van openbare brieven aan de Kamer de overheid alsnog partij worden in het cao-conflict en de kwestie escaleren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. ook in de catering branche is sprake van slechte arbeidsvoorwaarden artikel 10 en 11 waardoor werkgevers onbeperkt uren kunnen afbouwen en een functie verlaging door voeren kijk maar eens op .bierkater.nl