Docenten staan onbevoegd voor de klas

3

Een op de vijf docenten op middelbare scholen geeft les in ten minste een vak zonder dat hij of zij daartoe volledig bevoegd is. Op het mbo gaat het om een op de zes docenten.

Die trend is de laatste jaren toegenomen, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde advies ‘Kiezen voor kwalitatief sterke leraren’ van de Onderwijsraad. Het advies wordt aangeboden aan het ministerie van Onderwijs.

Ook de aanpak van het lerarentekort heeft onvoldoende succes gehad, concludeert de Raad. Er zijn te weinig docenten en vooral te weinig hoger opgeleide docenten. Zo neemt het aantal leraren met een universitaire opleiding af. Daarom is het noodzakelijk dat er sterker op kwaliteit van het lerarenberoep wordt gestuurd, zo schrijft de Raad. Momenteel is er nog geen groot probleem door het lerarentekort omdat onder meer het aantal leerlingen daalt en oudere docenten langer in het onderwijs blijven. ,,Na 2015 gaat het tekort sterker worden, daarom moet er nu wat gebeuren. Een integrale aanpak is cruciaal”, adviseert de Onderwijsraad.

Het beleid van de afgelopen jaren was vooral gericht op het kwantitatieve lerarentekort. Pas de laatste jaren is er een begin gemaakt met het sturen op kwaliteit, zo staat in het advies. ,,Daarom pleiten wij voor het volgen van een universitaire lerarenopleiding voor aankomende docenten. Dat maakt het beroep onder meer aantrekkelijker en geeft het meer aanzien”, zo meldt de Raad.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is het helemaal eens met het advies van de Onderwijsraad. ,,De overheid kijkt niet vooruit”, aldus een woordvoerder. ,,Als er meer bevoegde docenten voor de klas moeten komen, moeten zij ook een beter salaris krijgen. Momenteel staan docenten al tijden op de nullijn.” 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Adriana van Schalken | Payrolling Works op

    Bijzonder, ik las zojuist dat er 2.800 onderwijsbanen weg gaan door krimp, kostenstijging en sluipende bezuinigingen. Bij meer dan hinderd scholen. Dat is toch bijzonder.

  2. “Momenteel is er nog geen groot probleem door het lerarentekort omdat onder meer het aantal leerlingen daalt en oudere docenten langer in het onderwijs blijven”. Dit vind ik een bijzonder zin! Omdat het aantal leerlingen daalt en oudere langer blijven zitten is er geen lerarentekort.

  3. Het is goed te merken dat de kwaliteit in het onderwijs (in zijn algemeen) terug loopt. Het is niet erg dat docenten les geven in een vak waarin ze niet bevoegd zijn, maar dan moeten ze de materie wel beheersen. Zeker in de hogere klassen van VMBO, MBO, HAVO en VWO. Wel goed voor mijn praktijk!