Den Haag wil leraar op voetstuk plaatsen

1

Den Haag wil als eerste stad van Nederland een register voor leerkrachten instellen.

Dat heeft wethouder Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) donderdag bekendgemaakt bij de officiële opening van het nieuwe schooljaar.

Zij geeft hiermee naar eigen zeggen gehoor aan een advies dat een commissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan een paar jaar terug gaf aan het ministerie van Onderwijs. Met de invoering van het register moeten leraren in zowel het basis- als het voortgezet onderwijs volgens Van Engelshoven beter worden gestimuleerd ,,het maximale uit zichzelf en het vak te halen”. Volgens haar leidt dit tot meer kwaliteit voor de klas en meer animo voor het docentenvak.

,,Den Haag wil de leraar weer op een voetstuk plaatsen”, stelt Van Engelshoven. ,,In andere beroepen, zoals de advocatuur, is dat heel normaal.”

Het is de bedoeling dat leraren regelmatig bijscholing krijgen of zelf kunnen aangeven wat voor een carrièreperspectief zij voor zich zien. ,,Het is in ieders belang dat leraren zich actief kunnen blijven ontwikkelen.”

De wethouder gaat het komende jaar kijken hoe zij dit register vorm kan geven. Zij wil bij de opening van het schooljaar in 2011 de plannen geconcretiseerd hebben. Ook wil Van Engelshoven contact zoeken met collega-wethouders in andere grote steden om daar soortgelijke plannen te ontwikkelen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. wellicht is het handig de actuele ontwikkelingen af te wachten. SBL is samen met alle vakorganisaties al bezig een landelijk lerarenregister te ontwikkelen