Deelrijden het HR-instrument van de toekomst?

0

Er wordt in Nederland al een tijdje gebruikgemaakt van zogenaamde deelauto’ s. Sinds kort is het door een afspraak tussen de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) en de Belastingdienst ook mogelijk om zakelijk in een deelauto te rijden.

Als een werkgever een of enkele auto’s voor algemeen zakelijk gebruik beschikbaar heeft voor alle medewerkers (de zogenaamde poolauto), kon hij die auto’s  tot voor kort niet zomaar beschikbaar stellen voor privégebruik zonder het risico dat de werknemers aangeslagen zouden worden voor bijtelling. De nieuwe brancheregeling maakt duidelijk onder welke voorwaarden een werkgever een auto aan een medewerker voor privégebruik kan verhuren, zonder dat deze werknemer daar via de bijtelling voor wordt belast. Nu kunnen we werknemers de poolauto(s) van de zaak ook gebruiken voor woon-werkverkeer en privéritten.

Leasemaatschappij Alphabet is bij de totstandkoming van de brancheregeling betrokken geweest en is het eerste bedrijf dat nu al gebruikmaakt van deze nieuwe regels. Ook andere leasemaatschappijen informeren hun klanten momenteel over deze nieuwe manier van privégebruik.

De deelauto wordt steeds populairder in Nederland, onder andere vanwege de parkeerdruk en de drukte op de weg. De verwachting van de leasebranche is dan ook dat de deelauto hiermee een extra HR-instrument zal gaan worden, waarbij de werknemer profiteert van een interessante arbeidsvoorwaarde.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.