De vijf pensioentypes van Nederland

0

Motivaction heeft vijf groepen Nederlanders onderscheiden die op een andere manier naar hun pensioen kijken.

Dat deed het onderzoeksbureau in opdracht van Nationale-Nederlanden die de gegevens gebruikt voor een reclamecampagne om pensioen beter voorstelbaar te maken.

Het segmentatiemodel geeft inzicht in de vijf pensioentypen van Nederland. Het onderscheid is gemaakt op basis van houding en gedrag ten aanzien van pensioen. Bram Verstappen van Motivaction: ‘We hebben er dus nadrukkelijk niet voor gekozen om het vanuit de harde financiële hoek te benaderen. Dat wordt al zo vaak gedaan: communicatie over pensioendromen of pensioengaten is aan de orde van de dag. Wij wilden juist kijken naar de beleving van pensioen. Vanuit de normen- en waardenoriëntaties van mensen. Hoe leven ze nu, en hoe verwachten ze later te gaan leven?’
Het is dus de bedoeling van Nationale Nederlanden dat mensen zich meer bij hun pensioen kunnen gaan voorstellen. Bram Verstappen van Motivaction: ‘Maar ook voor werkgevers kan het handig zijn. Zij kunnen met de test op www.nn.nl inzicht krijgen in de pensioenbeleving van hun werknemers.’

Onderscheidende factoren

Uit het onderzoek blijkt dat groepen Nederlanders zich op vijf factoren van elkaar onderscheiden. Bram Verstappen: ‘Je kunt dus zeggen dat de ene groep mensen grofweg steeds heel hoog scoort op de vragen 1, 5, 9 en 17, terwijl een andere groep daar juist heel laag op scoort.’
De vijf factoren die het best verschillen tussen mensen beschrijven, zijn: uitgesteld genieten, nu genieten, pensioenbewust, controle, reizen.

Vijf pensioentypes

Op basis van deze data zijn vijf pensioentypes gedefinieerd:

  • De Noeste Werker: 31 procent
  • Het Huisje-Boompje-Beestje-Type: 27 procent
  • Het Avontuurlijke Type: 5 procent
  • De Vrijheidsgenieter: 13 procent
  • De Wereldburger: 14 procent

Uit het onderzoek van Motivaction voor Nationale Nederlanden:

De noeste werker

Financiële zekerheid is voor mij belangrijk en daar moet je iets voor willen doen én laten. Die zekerheid creëer ik door te werken én te sparen. Ik ben niet van plan mijn leven na mijn pensionering helemaal om te gooien. Ik zal niet ineens grote wereldreizen gaan maken of andere gekke dingen gaan doen, maar ik ga wel genieten. Ik wil ook straks een goed georganiseerd, overzichtelijk leven. Ik houd rekening met de toekomst en ik ga verantwoord om met mijn pensioen. Ik wil ook best nu sparen om later meer te kunnen besteden. Ik houd graag wat achter de hand.

Het Huisje-Boompje-Beestje-Type

Wanneer ik met pensioen ben, ziet mijn leven er niet compleet anders uit. Ik wil gewoon dezelfde dingen kunnen doen die ik nu ook doe. Palmbomen, witte stranden, gouden bergen. Dat klinkt allemaal mooi, maar ik neem met minder genoegen. Natuurlijk wil ik tijdens mijn pensioen goed kunnen rondkomen. Maar ik leef ook nu en heb geen zin om altijd maar de hand op de knip te houden. Als het over pensioen gaat, zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Door al dat gedoe eromheen is het niet bepaald mijn favoriete onderwerp. Ik vertrouw erop dat mijn werkgever voor een goed pensioen zorgt. Het liefst besteed ik er zelf niet te veel tijd aan.

Het Avontuurlijke Type

Wanneer ik met pensioen ben, blijf ik een actief leven leiden. Veel reizen en lekker het avontuur opzoeken. Dat houdt het leven spannend en uitdagend. Ik blijf nou eenmaal een levensgenieter. Het liefst zou ik tijdens mijn pensioen de hele wereld overgaan. Ik maak me weinig zorgen over mijn pensioen. Ik ben daar nauwelijks mee bezig, want ik besteed mijn geld liever nu in plaats van te sparen voor later. Misschien zou het handig zijn me toch wat meer in het pensioen te verdiepen.

De Vrijheidsgenieter

Ik leef van dag tot dag en maak me weinig zorgen. Dat geldt ook voor mijn pensioen. Het heeft ook geen zin om je daar druk over te maken, invloed heb je er toch niet op. Bovendien, ik besteed mijn geld liever nu in plaats van te sparen voor later. Financiële zekerheid is voor mij niet zo belangrijk. En pensioen voelt gewoon als erg ver van mijn bed. Als ik later gepensioneerd ben, houd ik graag zelf de touwtjes in handen. Ik wil mijn eigen leven blijven leiden en zo lang mogelijk onafhankelijk zijn.

De Wereldburger

Ik regel mijn zaken goed en houd zo controle over mijn leven. Ik spaar voor later, om ook dan prettig te kunnen leven. Ik ben best goed geïnformeerd over mijn pensioen. Als het mogelijk is, zou ik graag eerder willen stoppen met werken. Pensioen betekent dat ik meer ruimte krijg voor andere zaken die ik leuk en belangrijk vind. Ook na mijn pensionering wil ik een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Bijvoorbeeld door actief te zijn in het verenigingsleven.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.