De Generatie Y wil plezier en flexibiliteit

4

Auteur Sylvia Ann Hewlett signaleert een groeiende afkeer van de Generatie Y voor het ‘uren maken op kantoor’

De Generatie Y weet wat zij wil en dat is niet alleen-maar-werken-en-geen-leven-meer-overhouden, zoals hun ouders. Werk moet een onderdeel zijn van het leven. Het leven begint toch niet pas nadat je iedere dag om 17.00 uur de deur van het kantoor achter je dichtslaat?

‘Millenials’
Volgens een studie van het Centre for Work-Life Policy wil de Generatie Y afwisseling, uitdaging, ontwikkelingsmogelijkheden, stimulerende collega’s, een inspirerende werkomgeving en flexibele werkmogelijkheden. Millenials, zoals de Generatie Y ook wel genoemd wordt, zien een goede werk-privébalans als een recht. Om die balans te krijgen zorgen ze ervoor dat flexibiliteit hoog op de HR-agenda van organisaties staat. Ze zijn zelf de zogenaamde ‘agents of change’.
 
Lang en hard werken prima
Dit is een wereldwijde ontwikkeling. Zelfs in China en India vraagt de Generatie Y een andere, meer flexibele benadering. De Generatie Y vindt het niet erg om lang en hard te werken. Zolang ze dat maar kan doen op een zelfgekozen moment. Om dit kracht bij te zetten wordt het volgende citaat gebruikt: "Why do they care if I’m four minutes late to work if I’m the top performer in my department?" Organisaties beseffen steeds vaker dat ‘tijd’ en flexibiliteit (waaronder ook thuiswerken) als ruilmiddel moeten worden ingezet.

Flexibel
Flexibel werken, waaronder thuiswerken, biedt werkgevers vele voordelen tegen geringe kosten. Medewerkers worden niet afgeleid door telefoontjes, vergaderingen en rumoer op de werkvloer.
Hewlett haalt het succesvolle Citi’s Work Strategies experiment aan. Dit model sluit erg aan bij Het Nieuwe Werken zoals we dat in Nederland (reeds) kennen. Het programma startte als een model voor een groene, kosteneffectieve, medewerkervriendelijke werkplek. Het bleek echter spoedig een voorbeeld te zijn voor velen die geïnteresseerd zijn in flexibele werkmogelijkheden. Werkplekken worden gedeeld in satellietkantoren en thuiswerkplekken worden ingericht om te kunnen besparen op dure huisvestingkosten. Ook parttime werken, flexibele uren-schema’s en het delen van banen maken nu deel uit van het programma.
 
Proces
Medewerkers moeten wel eerst een heel proces doorlopen. Ze moeten een plan indienden waarin ze aangeven hoe ze hun werk gaan invullen, wat de impact zal zijn op collega’s en klanten en welke technologie ze nodig denken te hebben. Daarnaast worden managers getraind in het leidinggeven aan virtuele teams.De medewerkers van Citi die deelnemen aan dit experiment zijn meer betrokken, vertonen minder verloop en zijn meer genegen Citi als werkgever aan te prijzen bij anderen dan niet flexibele medewerkers.
 
En goed voorbeeld doet volgen. Dankzij de massale instroom van de Generatie Y op de arbeidsmarkt.

Dit artikel is origineel op het blog van Harvard, inclusief vele links naar onderzoeken en onderzoeksresultaten, gepubliceerd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Ares Mental Power op

  De generatie Y wil veel. De vraag is of generatie Y er ook evenzoveel voor wil doen? Tegenwoordig lijken werknemers en kandidaten de bovenliggende partij en die trend lijkt zich alleen maar verder door te zetten. Het Job Demands-Resources model wordt daardoor extra attractief maar laten we nooit vergeten dat engagement een wederzijdse behoefte maar zeker ook een wederzijdse verplichting is…

 2. Valeri Berns op

  Flexibel werken ok…doe ik ook al mijn hele leven maar de verantwoordelijkheid die daarbij hoort, mis ik wel bij deze generatie en bij heel veel mensen in onze samenleving. We lijken alleen maar rechten te willen hebben, voor plichten lopen we graag weg!

  Gisteravond had ik een borrel van ons overbuurmeisje dat geslaagd was voor haar HAVO. Ik raakte aan de praat met haar vrienden en was shocked! Een was 23 , Havo niet afgemaakt (hij kon er niet warm voor lopen) al 2 jaar op kosten van zijn ouders aan het denken wat hij wilde! Maar nu had hij het gevonden…hij gaat vanaf 1 aug zijn passie volgen en wil Docent Drama worden!
  Op mijn vraag of daar dan werk in was gaf hij het antwoord dat dat helemaal niet belangrijk was. Hij wilde gewoon de studie doen waar hij zich ‘goed’ bij voelde. Dat er nu gekort wordt op kunst en daarmee de kans op een baan erg klein is, dat hij als 45 minner waarschijnlijk geen pensioen meer heeft en de sociale voorzieningen straks zo zijn afgebouwd dat er geen vangnet voor hem is, had hij allemaal nog niet overnagedacht. En hebben zijn ouders hem ook blijkbaar niet kunnen vertellen. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat hij van mijn belastinggeld een studie gaat doen waarvan je nu al weet dat hij straks geen aansluiting met de arbeidsmarkt zal opleveren. Wast of money dus terwiil hij zo hard nodig is!

  Ik kan alleen maar zeggen dat ik me grote zorgen maak over Nederland. De bezuinigingen, de vergrijzing waardoor straks op iedere 65 + er nog maar 2 werkenden staan en nog het meest om onze verwende mentaliteit waarbij we vinden dat alles een recht is maar we geen plichten lijken te kennen en geen verantwoordelijkheid voelen om een bijdrage te leveren aan een solidaire samenleving.

 3. Mensen onder de 50 jaar die net van baan verandeen of nieuw op de arbeidsmarkt komen moeten zich realiseren dat er niets meer kan! Het geld is op. China en andere opkomende landen nemen de macht over. Nederland en de Nederlanders zullen keihard moeten werken voor een minimumloon om nog enigszins iets te beriken in de wereld! Op naar de 60-urige werkweek a 8,60 per uur! Babyboomers bedankt voor alle ellende die jullie achterlaten, kwa Welvaart en kwa Welzijn!!