Crisisverlof als Oranje speelt

1

De werknemers van Technisch Bureau Frissen in het Limburgse Voerendaal kijken op maandag 14 juni ’s middags thuis naar de wedstrijd van Oranje tegen Denemarken. Ze hebben dan crisisverlof, zegt hun baas Paul Frissen.

De cao in de metaalsector voorziet in de mogelijkheid om per jaar 3,5 dagen aan crisisverlof te geven en het personeel drong zelf aan op een onbetaalde vrije dag, aldus Frissen.

Volgens Gilbert van der Mooren van VerzuimTotaal, dat bedrijven adviseert, maakt het WK Voetbal veel creativiteit los bij zowel werkgevers als werknemers die geen seconde van Oranje willen missen. Volgens hem maken bedrijven niet alleen gebruik van crisisverlof maar ook van deeltijd-WW als Oranje speelt: “Soms wordt speciaal op deze dag het jaarlijkse uitstapje georganiseerd. Of een ondernemer nodigt de werknemers met hun gezinnen uit voor een barbecue.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Niels Hendriks op

  Het spelen van spelletjes op de werkvloer lijkt me een vorm van werkweigering. Dus dan is ontslag een passende reactie van de werkgever. Er zijn binnen onze organisatie geen richtlijnen opgesteld.

  Ik ben van mening dat dit ook niet nodig hoeft te zijn. Het niet spelen van spelletjes op de werkvloer lijkt me toch aardig binnen de contouren van de redelijkheid en billijkheid te vallen. Neem aan dat er binnen de organisatie van P&O actueel ook geen specifieke richtlijn is dat er geen illegale films, software of "natura films" gedownload mogen worden op kantoor of reglementen dat je niet zonder broek aan op kantoor kan komen. Sommige zaken zijn zodanig logisch dat je redelijkerwijs mag verwachten dat mensen zich bewust zijn dat men iets doet wat niet kan.

  Wel ben ik van mening dat een waarschuwing in de meeste gevallen op zijn plaats is voordat er naar ontslag als maatregel wordt gehanteerd. Wel is de mate waarin er hinder wordt ondervonden van het gedrag hierin een belangrijke indicator.
  Mensen worden geacht te werken op hun werk. Wie dat niet doet en met andere zaken bezig is , riskeert heel bewust een sanctie of vermaning.

  Ga je op je werk met kinderen om, of zit je in een omgeving waar er niet redelijkerwijs van inzicht van de subjecten kunt spreken dat dit soort zaken niet wenselijk zijn, dan kan je inderdaad regels opstellen, maar in alle andere gevallen lijkt me dit niet nodig.

  Met vriendelijke groet,

  Niels