Corus: kerstgeschenk kan weer

9

Begin augustus vorig jaar werd werkend Nederland opgeschrikt door het bericht dat de medewerkers van Corus geen kerstgeschenk van hun werkgever zouden krijgen, vanwege de dramatisch teruggelopen bedrijfsresultaten. Deze zomer is het tij gekeerd en heeft de bedrijfsleiding besloten de oude traditie weer voort te zetten.

Dat heeft de woordvoerder van Corus de redactie van P&Oactueel desgevraagd laten weten. Er is weer een aardige winst geboekt en de economische vlag hangt er inmiddels een stuk beter bij. En hoewel het bedrijf voorzichtig optimistisch is qua verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar, ziet het geen reden voor verlenging van de crisismaatregel.

Diepgewortelde traditie
Het eindejaarsgeschenk is een diepgewortelde traditie bij het voormalige staatsbedrijf Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken, die teruggaat tot het begin van de vorige eeuw. En zoals bij wel meer van dit soort bedrijven met een rijke geschiedenis, ontvangen niet alleen de circa 9000 werknemers, maar ook alle gepensioneerde oud-werknemers een kerstpakket. Wie bedenkt dat het werk vroeger door veel meer handen werd gedaan dan vandaag de dag, kan zich wel voorstellen dat het hier dus om heel wat kerstpakketten gaat.

ING is er nog niet uit
Na Corus maakte ook ING vorig jaar bekend dat de 28.000 werknemers in 2009 konden fluiten naar een presentje met kerst. ING trok jaarlijks ruim een miljoen euro uit voor eindejaarsgeschenken, maar het afgelopen jaar vond het bedrijf het niet kies om onder de omstandigheden van toen hun mensen te trakteren op een kerstpakket. ‘We realiseren ons dat dit een uitzonderlijk besluit is. Maar de gevolgen van de reorganisatie zijn zo ingrijpend dat we een kerstcadeau om die reden niet vinden passen’, liet een woordvoerder van de bank destijds weten. Afgelopen week vernam de redactie van P&Oactueel dat het bankconcern nog niet had besloten of de medewerkers aan het eind van dit jaar wel weer mogen rekenen op een kerstgeschenk van hun werkgever.

Minder luxueus
Behalve de twee hierboven genoemde grote werkgevers, waren er ook veel kleinere bedrijven die hun medewerkers geen eindejaarsgeschenk gaven in crisisjaar 2009. Daarnaast kozen veel werkgevers die niet wilden breken met de oer-Hollandse traditie, voor een minder luxueus kerstcadeau. Uiteindelijk gaven werkgevers het afgelopen jaar naar schatting 15% minder kerstgeschenken cadeau en kromp de totale omzet met circa 30%.

Frustratie
Hoezeer het verstoken blijven van een kerstpakket werkend Nederland in het verkeerde keelgat was geschoten, bleek niet alleen uit hoe breed deze crisismaatregel door de pers werd uitgemeten. Gefrustreerde medewerkers namen zelfs de moeite een speciale website in het leven te roepen met het voor zichzelf sprekende webadres Geenkerstpakket.nl. Een bijbehorende Twitter-account mocht natuurlijk niet ontbreken. Personeel dat het zonder kerstpakket moest stellen kon daar zijn werkgever ‘aangeven’ om zodoende, bij wijze van straf, het employer brand te schaden. De website is overigens nog steeds in de lucht.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Wat is het toch met Nederlanders en het kerstpakket? Als we het niet krijgen zijn we blijkbaar zeer ontzet en als we het wel krijgen bestaan er allerlei digitale mogelijkheden om over de inhoud te klagen of deze te ruilen.
  Mijns inziens komt het kerstpakket uit een tijd waarin de items uit het pakket echt een luxe waren die mensen zichzelf niet konden veroorloven. Nu kan vrijwel iedereen wel pate of ragout betalen. De mensen die dat misschien niet kunnen zijn de mensen zonder baan en juist zij krijgen geen pakket. Mijns inziens kan het kerstpakket gewoon afgeschaft worden en zouden bedrijven moeten kijken of ze het daarvoor bestemde budget niet op een veel originelere manier in kunnen zetten voor de organisatie.

 2. Ben het ook eens met de inhoud van dit artikel. In het kader van de kerstgedachte aan een goed doel schenken lijkt mij een beter idee dan een kerstpakket voor werknemers.

 3. Nou, ING is eruit hoor.
  VANAF dit jaar geen kerstpakketten meer maar een bijdrage aan een goed doel zodat het personeel collectief maatschappelijk verantwoord bezig is.
  Vandaag werd deze mededeling door de directie gedaan, begeleid door de ‘verzachtende’ beargumentering dat een kerstpakket al lang niet meer symbool staat voor een blijk van waardering.
  Geen idee of er een poll is gehouden onder de werknemers om te kijken of die mening ook door hen gedeeld wordt.

 4. Bij ING is de beslissing gewoon doorgedrukt door de directie. Signalen van medewerkers zijn gewoon genegeerd, en een poll die op de HR site stond werd massaal ingevuld en 80% van de medewerkers gaf voorkeur aan een pakket. Maar de directie wil waarschijnlijk een goede sier maken over de rug van de medewerkers

 5. wat doet ING nu? Het blijkt dat goede doelen in foute beleggingen doen! Gaat daar dan de bijdrage naar toe?

 6. blijkbaar hebben ze in de top van ING niet door dat een tevreden en gemotiveerde medewerker beter. Maar het lijkt erop dat het belangrijker is om naar buiten goed over te komen dan richting eigen medewerkers.

 7. De directie knijpt z’n handjes dicht met een mooie 13e maand en een bonusje, de lageren in rang kunnen fluiten naar wat dan ook voor vorm van dank voor de inzet van dit jaar.. Ik had het niet verwacht van de ING, maar er wordt gewoonweg niet geluisterd (zie poll@jan) door het hoger management. Zonde en kijkende naar de omzetcijfers zelfs schande naar de ‘gweone’ werknemer toe..

 8. Wat mij dan verbaast is dat ING het op 18/8 beperkt intern communiceert, en dat het pas later algemeen bekend wordt eind november.