Compromis over autoplan Wiebes

1

Leaserijders met een elektrische of hybride auto blijven een gunstiger bijtellingstarief betalen. Wel verdwijnt de vrijstelling van wegenbelasting voor volledig elektrische auto’s.

Daarover zijn VVD en PvdA het eens geworden met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën). Het oorspronkelijke plan van Wiebes oogstte veel kritiek omdat leaserijders in veel gevallen 25% bijtelling moesten betalen. Vooral de VVD was fel tegen.
In het compromis vallen vanaf 2016 meer automobilisten in een gunstiger tarief. De fiscale voordelen voor semi-elektrische auto’s als de Mitsubishi Outlander zijn versoberd, maar die voor volledig elektrische auto’s verhoogd.

Er moeten dan vijf tarieven overblijven voor de bijtelling van leaseauto’s: 4, 15, 18, 22 en 25 procent. In de huidige situatie zijn bezitters van een elektrische auto vrijgesteld van wegenbelasting. In de nieuwe plannen betalen gebruikers van elektrische en hybride auto’s de helft van het normale tarief.

Vandaag stuurt Wiebes een brief aan de Tweede Kamer over zijn nieuwe plannen. Het doel van 200.000 elektrische auto’s in 2020 blijft in het compromis overeind. Dat was belangrijk voor de PvdA, maar ook voor minister Henk Kamp van Economische Zaken. Die heeft dat doel opgenomen in de kabinetsinterpretatie van het Energieakkoord dat het kabinet eerder sloot met zo’n 40 maatschappelijke organisaties.

Bron: ANP/ Volkskrant

Meer weten over nieuwe ontwikkelingen over de auto van de zaak? Kom naar het congres Nieuwe Wet- en Regelgeving

Lees meer over:

Over Auteur

1 reactie

  1. Jan Wijnands op

    Weer een typisch Nederlands polder-compromis. Op hetzelfde moment dat de politiek de mond vol heeft over vereenvoudiging van ons belastingsysteem, voeren we op onderdelen administratieve complexiteit toe. Wel goed voor de (weinig tot niks waarde toevoegende-) werkgelegenheid van toezichthouders.