Column: ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn personeel’

1

Als de buurman ’s morgens langs schuifelt, is het 7 over half 8. Klokslag, iedere dag. Hij is een genetisch bepaald gewoontemens. Zaterdagochtend een druppeltje sop in de emmer voor het zemen der ramen, het Weihnachtsoratorium van Bach op de I-pod voor in de bus en op zondag begonia’s bij oma’s steen. Bij de koffie één likkoekje graag.

Het is de vraag of Het Nieuwe Werken voor hem uitkomst gaat bieden. Denk het niet; laat hem vooral vasthouden aan zijn doorontwikkelde rituelen.

Zonder te willen overdrijven zie ik het nieuwe werken als een verrijking en een zegening en verwacht dan ook dansende werknemers; in polonaise op weg naar het werk. Eindelijk kan er gevolg worden gegeven aan de wens van velen: meer flexibiliteit in de arbeidsrelatie, zonder verdere opgaaf van reden. Het vastgeroeste hekwerk wordt geopend; het heeft zijn nut bewezen. De ban is gebroken. Hoewel, er is nog heel wat werk te doen. Niet zozeer om bestaande wetgeving aan te passen of onnodige theorieën te verzinnen, maar meer om het onderwerp bespreekbaar te maken. Communiceren dus.

De lijnmanager of teamleider zal zijn rol op een andere manier moeten gaan invullen. Beetje in de trant van: ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn personeel’. Als een overspannen angsthaas reageren als een werknemer er even niet is of vroeg naar huis gaat, is namelijk niet meer gepast. Een lesje creatief leiding geven en wat subtiele ontspanningsoefeningen helpen waarschijnlijk wél. Het is old fashioned om te denken dat iemand niet op kantoor is en daarom waarschijnlijk wel zal zitten aan te klooien in ‘de tijd van de baas’.

Vanzelfsprekend gaan niet alle principes overboord. Cruciaal is dat er heldere en meetbare afspraken worden gemaakt over werktijd op kantoor, deelname aan vergaderingen, prestatie, beschikbaarheid en leveren. Afspraken die vastgelegd worden, als aanvulling op de bestaande overeenkomst waarin vaak nog wordt gesproken over het 40-urige aanwezig zijn. Presteren dus. En loopt een onverlaat de kantjes eraf of is de geboden vrijheid niet aan hem of haar besteed, dan wordt de overeenkomst simpelweg teniet gedaan. Afgelopen, uit.

Voor de werkgever zijn er overigens ook prachtige kosten te besparen met het nieuwe werken. Wat dacht je van minder werkplekken? Nu 10 bureaus voor 10 man / vrouw, straks standaard 7 voor 10. Scheelt toch weer.

Het is allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar er is nog een hele weg te gaan en we zullen de verschillende meningen over dit nieuwe fenomeen moeten respecteren. Ik hoor mensen al zeggen: ‘Ik moet echt 8 uur per dag op kantoor zijn. In mijn baan past die flexibiliteit niet.’ Zachtjes hoor ik plots de stem van mijn buurman! Het mooie van het nieuwe werken is dat het allemaal kan.

Ik beschouw mezelf als een onbezoldigd ambassadeur van het nieuwe werken en zal er alles aan doen om te bewerkstelligen dat het woord ‘overwerk’ langzamerhand uit de boeken verdwijnt.

Jeroen Riemeijer, HR-consultant

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Goed artikel, vertrouwen en nog eens vertrouwen in het personeel. Ik werk al 20 jaar op basis van vertrouwen en flexibiliteit en heb mijn bazin (mijn vrouw) nog nooit horen klagen. Niet voor niks ben ik benoemd tot homemanager van het jaar. Kom op werkgevers en luister naar onze bezoldigd ambassadeur van het “NIEUWE WERKEN”.