CNV: veel angst bij werknemers door crisis

0

Bij het crisismeldpunt van vakbond CNV Vakmensen zijn in 6 weken tijd bijna 150 klachten binnengekomen. Dat liet de vakbond dinsdag weten. De meeste meldingen gaan over het niet betalen van reisuren, niet uitbetalen van loon of het inleveren van vakantiedagen.

Meer dan de helft van de klagers wil anoniem blijven en wil niet dat de vakbond actie onderneemt. ,,Wat daarbij opvalt, is dat er veel angst is bij mensen”, zegt vicevoorzitter Piet Fortuin. Van de niet-anonieme meldingen is inmiddels 80 procent afgerond, stelt de bond.

De meeste klachten kwamen uit de bouw, de metaalsector en de vervoerssector. ,,Vanuit de bouw kwamen ook verschillende klachten van werknemers die min of meer gedwongen werden om ‘vrijwillig’ ontslag te nemen, waarna ze terug ‘mogen’ komen als zzp’er of flexwerker”, zegt Fortuin.

Het meldpunt werd 13 februari ingesteld omdat veel werkgevers misbruik lijken te maken van de crisis. Aanvankelijk zou het meldpunt een maand openblijven, maar dat is al verlengd tot 1 juni.

Ook FNV Bouw en FNV Bondgenoten lanceerden in februari meldpunten.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.