Claim ziekenhuispersoneel afgewezen

0

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag een claim afgewezen van anesthesie- en operatiepersoneel van vijftien ziekenhuizen in Zuid-Nederland. De werknemers wilden een convenant ongedaan maken van de ziekenhuizen om gezamenlijk operatieassistenten en anesthesiemedewerkers op te leiden en in te zetten.

Beroepsorganisaties vrezen dat dit leidt tot gevaarlijke situaties in operatiekamers voor personeel en patiënten. Ook noemen ze de voornemens in strijd met de cao.

Volgens de rechter hebben de beroepsorganisaties hun bezwaren niet hard kunnen maken: de vijftien ziekenhuizen in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg hebben het recht om gezamenlijk plannen te maken. Ze doen dit overigens omdat ze met groot personeelsgebrek kampen in de operatiekamers.

De beroepsverenigingen hebben op 17 juli 2009 een klacht ingediend bij de Nederlandse Medediningsautoriteit (NMa) omdat zij van mening waren dat het convenant strijdig is met het mededingingsrecht. In overleg met de NMa is de klacht vervolgens ingetrokken door de beroepsverenigingen en voorgelegd aan de Nederlandse zorgautoriteit (NZa). Van laatstgenoemde instantie is uiteindelijk niets meer vernomen, waarna de beroepsverenigingen een klacht hebben ingediend bij de Nationale Ombudsman.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.