Brussel: pensioenleeftijd automatisch omhoog

0

De pensioenleeftijd in de EU-landen zou automatisch moeten worden aangepast aan de levensverwachting en de economische trends.

Dat staat in een discussiestuk waarmee de Europese Commissie naar verwachting volgende week naar buiten komt.

Om de oudedagsvoorzieningen betaalbaar te houden moet de tijd dat iemand gepensioneerd is niet blijven toenemen vergeleken met de periode dat hij of zij werkt, zo staat in het nog vertrouwelijke conceptstuk, waaruit de nieuwssite EurActiv woensdag citeerde. Op dit moment is nog maar de helft van de inwoners van de EU op hun 60e aan de slag. De verhouding tussen werkenden en gepensioneerden wordt steeds schever.

Volgens de Europese Commissie is het beter om de pensioenleeftijd automatisch aan te passen aan de omstandigheden dan om telkens weer een politiek besluit daarover te moeten nemen. Wanneer een regering een hogere pensioenleeftijd voorstelt, leidt dat doorgaans tot heftige debatten en veel verzet.

Diverse EU-landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, hebben al besloten de pensioenleeftijd geleidelijk op te trekken. Ook in Nederland gaat dat waarschijnlijk gebeuren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.