‘Bouw-cao moet op de schop’

0

Ondernemersorganisatie Bouwend Nederland wil een nieuwe cao voor de bouw die flexibeler en eenvoudiger is dan de huidige. De nu geldende cao is achterhaald, te duur en te star. Dat heeft de organisatie vorige week laten weten, in aanloop naar de onderhandelingen over de nieuwe arbeidsovereenkomst die dit voorjaar van start gaan.

In de nieuwe cao moeten ,,goede maatwerkafspraken” gemaakt kunnen worden tussen werkgever en werknemer. Ook moet het aantal vakantiedagen flink omlaag. ,,Een bouwvakker van 55 jaar oud heeft nu 62 vakantiedagen, dat willen we terugbrengen naar 40, in lijn met andere technische sectoren”, zegt een woordvoerder.

Daarnaast is de huidige cao volgens de organisatie te ingewikkeld. ,,Het is een dik cao-boek met ingewikkelde bepalingen. Dat sluit steeds minder aan bij de snel veranderende wereld waarin de bouw opereert”, legt de zegsman uit.

Cao-onderhandelaar voor FNV Bouw Mieke van Veldhuijzen vermoedt dat Bouwend Nederland onder druk van zijn achterban naar buiten is gekomen met de roep om een nieuwe cao.

,,We praten al een tijd met Bouwend Nederland over de modernisering van de cao. Maar de werkgevers willen geen modernisering, ze willen vooral een goedkopere cao waarvoor de werknemer de prijs gaat betalen”, reageerde Van Veldhuijzen.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.