Borrel belangrijk bij bedrijfsuitje

0

Bijna de helft van de werknemers heeft nooit een bedrijfsuitje. Degenen die dit wel hebben, klagen er massaal over. De meeste werknemers geven de voorkeur aan een sportief uitje. Een kwart maakt het soort bedrijfsuitje niet uit, als er maar een borrel is.

Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten.

De ontevredenheid wordt met name vooraf geuit; wanneer bekend wordt wat het team of bedrijf tijdens het uitje gaat doen (43 procent). 12 Procent klaagt na afloop. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: ‘Het is algemeen bekend dat Nederlanders regelmatig klagen. Het feit dat slechts 12 procent na afloop klaagt, betekent dat het merendeel het uitje achteraf toch leuk vond. Het is natuurlijk wel lastig om een activiteit te bedenken die iedereen leuk vindt, maar om het klagen te voorkomen, is het misschien handig om werknemers van tevoren te betrekken bij de invulling van het uitje.’

Sfeerbevorderend
Bijna 1 op de 3 heeft één keer per jaar een bedrijfsuitje. Opvallend is dat 47 procent nooit een bedrijfsuitje heeft. Borgman: ‘Wellicht hebben bedrijven door de crisis nog onvoldoende financiële middelen om iets te organiseren. Toch is het voor het onderlinge contact tussen werknemers goed om regelmatig een uitje te organiseren. Zeker nu de crisis voorbij is, gaan mensen weer jobhoppen. Met onder andere een goede sfeer kun je werknemers langer behouden.’

Borrel maakt alles goed
Een kwart heeft geen voorkeur voor het soort bedrijfsuitje, als er maar geborreld wordt. Toch doet 27 procent liever iets sportiefs met zijn of haar collega’s. Borgman: ‘Meestal zien collega’s elkaar alleen maar in hun werkomgeving. Door iets actiefs met elkaar te ondernemen, ben je helemaal weg uit de werksfeer en leer je je collega’s weer op een andere manier kennen. Werkgevers doen er verstandig aan na afloop altijd een borrel te organiseren, dan heb je het beste bedrijfsuitje te pakken.’ Ruim 1 op de 3 vindt dat de personeelsvereniging het bedrijfsuitje moet organiseren en niet de directeur, P&O afdeling of secretaresse. ‘Niet iedereen heeft echter een dergelijke vereniging, vandaar dat de wens van de werknemer zo nu en dan over het hoofd wordt gezien’, aldus Borgman.

Top 5 favoriete bedrijfsuitjes

  1. Sportief (27 procent)
  2. Uit eten (21 procent)
  3. Creatieve workshop (13 procent)
  4. Ouderwetse activiteit zoals bowlen (10 procent)
  5. maatschappelijk verantwoord (4 procent)

Lees ook:
> Werkgever aansprakelijk voor letselschade na ongeval tijdens bedrijfsuitje

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.