Bepaal zelf de voorwaarden van verlof

1

Dromen kan altijd, maar als werkgever kunt u dromen van uw werknemers maken of breken. Dankzij de levensloopregeling bepaalt u zelf wanneer en aan welke voorwaarden het verlof moet voldoen. Lees hier alles over verschillende verlofvormen en hoe u als werkgever zelf de voorwaarden kunt bepalen.

Zorg voor een levensloopvisie

Op zich is de levensloopregeling een zaak voor uw werknemer. Het enige wat u hoeft te doen is de verlofregeling in uw administratie verwerken. Toch is het handig een eigen levensloopvisie voor uw bedrijf op te zetten, zodat werknemers weten waar ze aan toe zijn.

Verlofdoelen

Vindt u een sabbatical onzin? Prima, geef dat aan in uw levensloopvisie. U kunt zelf kiezen welke verlofdoelen u steunt en welke niet. Dan hoeven werknemers hier ook niet voor te sparen. Doen ze dit wel, dan kan de werknemer dit soort verlof niet bij uw bedrijf opnemen. Dit kan wel bij een volgende werkgever. Hef ook niet klakkeloos alle verlofdoelen op.

Uw werknemers hebben volgens de wet in ieder geval recht op:

Heeft een ondernemingsraad recht van spreken?

In principe niet. De levensloopvisie wordt op cao-niveau vastgesteld. Formeel heeft een ondernemingsraad dan geen instemmingsrecht. Kiest u ervoor om liever richtlijnen vast te leggen dan een concreet beleid? Dan kan een OR zich ook nog bemoeien met vaststellen van het verlof.

Indien u een personeelsvertegenwoordiging heeft, geen zorgen; deze heeft in geen geval recht van spreken. Toch is het handig de OR of de personeelsvertegenwoordiging mee te laten denken over uw levensloopvisie. Bij problemen kunt u dan eerder rekenen op enige steun.

Help! Mijn afdeling loopt leeg

Komt een verlofaanvraag niet goed uit? Dan kunt u het verlof weigeren, tenzij het gaat om een verlof waar uw werknemer volgens de wet recht op heeft. Wil uw laatste IT’er 3 weken lang een virtuele reis door Nepal maken, maar is de rest van zijn afdeling met ouderschapsverlof? Wijs dan gerust het verzoek af. Uw bedrijf kan in ernstige problemen komen als ook hij afwezig is.

Bij afwijzing moet u altijd vertellen waarom het verzoek afwijst. Bij een discussie kan in het uiterste geval de rechter uitspraak doen. Maar als het verlof eenmaal is ingegaan, valt er niets meer te doen.

Sluit een collectief levensloopcontract af

Wel zo handig voor uw administratie. Een collectief levensloopcontract kan een hoop werk schelen. Werknemers kunnen ook zelf een levensloopcontract afsluiten.

Wanneer mag je langdurend zorgverlof opnemen?

Dat mag zodra iemand in de directe familie levensbedreigend ziek is of op sterven ligt. Voorwaarde is dat het leven van het familielid op korte termijn ernstig in gevaar is. Is bijvoorbeeld de vader van uw werknemer chronisch ziek, dan betekent dit geen recht op langdurend zorgverlof.

“We bellen!”

Wat gebeurt er als uw werknemer 5 maanden thuis zit met haar pasgeborene? Hoe onderhoudt u het contact? Houdt zij de leaseauto? En deelt u in de ziektekosten tijdens haar verblijf thuis? Of hangt dit af van het soort verlof dat de werknemer opneemt? Zaken die allemaal duidelijk moeten zijn als uw medewerker met verlof gaat.

Tip! Maak hiervoor een standaardprocedure, die ook duidelijk in uw levensloopvisie terugkeert. Zet voor het verlof alle afspraken op papier. Dan zijn beide partijen op goed de hoogte.

Opstaan is plaats vergaan?

Een verlof kan ook langer duren dan enkele dagen of weken. Misschien blijft uw werknemer wel een jaar weg. En moest u tijdelijk zijn arbeidsplaats opvullen. Maak in de levensloopvisie duidelijk wat het stappenplan is als uw medewerker terug komt. Blijft dezelfde baan beschikbaar of krijgt hij een soortgelijke positie binnen het bedrijf? Denk ook na over een eventueel inwerktraject.

Checklist levensloopvisie

Alles op een rij: Wat neemt u op in de levensloopvisie?

  • Welke levensdoelen u als bedrijf ondersteunt.
  • Uit welke tijd of geldbronnen uw medewerkers kunnen sparen, zoals overwerk of bovenwettelijke vakantiedagen.
  • Hoe u een eventueel overschot aan verlofuren te lijf gaat en de structuur van bestaande verlofregelingen.
  • Welke arbeidsvoorwaarden u stelt bij welk soort verlof.
  • Hoe u contact houdt tijdens het verlof.
  • Hoe de terugkeer van uw medewerker moet lopen.
  • Eventueel een collectieve levensloopverzekering of -rekening.
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Als werkgever mag je inderdaad het onbetaald verlof weigeren, voor het zorgverlof is dit een stuk lastiger. De regels voor het zorgverlof worden ook versoepeld, voor werknemers, hierdoor zullen werkgevers in de toekomst meer verzoeken voor zorgverlof moeten inwilligen.