Beloningen top ABN Amro flink omlaag

0

De top van ABN Amro gaat een stuk minder verdienen. Minister Wouter Bos (Financiën) verlaagt de beloningen van bestuurders met circa 65 procent.

Hij heeft dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De beloningen voor de raad van bestuur gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari vorig jaar. Voor het management per begin dit jaar.

De leden van de raad van bestuur krijgen jaarlijks een vaste beloning van 600.000 euro. De bonus bedraagt maximaal 60 procent van het vaste salaris. Alleen als de doelstellingen worden overtroffen, wordt het maximum aan bonussen uitgekeerd. Als de resultaten overeenkomen met de verwachtingen, is de bonus 50 procent van het salaris. Bonussen op de langere termijn vervallen als minder dan 75 procent van de doelstellingen is behaald.

Bos heeft nog meer voorwaarden gesteld aan het uitdelen van de bonus. Zo mogen er bijvoorbeeld geen kapitaalinjecties van de overheid nodig zijn. Als er in een jaar verlies wordt geboekt, vervalt de bonus eveneens.

‘Het is veel minder dan ze verdienden en veel minder dan gebruikelijk in de markt’, aldus Bos dinsdag over het nieuwe beloningsbeleid. Volgens hem is ABN Amro met het nieuwe beloningsbeleid desondanks nog steeds in staat om goede bestuurders aan te trekken.

Vakbond De Unie is blij met dit ‘goede voorbeeld’. ‘Dit is hoe banken en verzekeraars -nationaal en internationaal- bonussen moeten gebruiken’, zegt Joop Hofland van de bond.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.