‘Belasten reiskosten raakt burger harder dan gedacht’

0

Volgens berekeningen van de vakcentrales FNV, CNV en MHP raakt het afschaffen van de onbelaste woon-werkvergoeding de burger nog harder dan gedacht. De reiskostenvergoeding wordt opgeteld bij het inkomen van mensen, wat kan leiden tot een daling van inkomensafhankelijke regelingen, zoals de kinderopvang- of huurtoeslag of de eigen bijdrage voor de zorg.

De bonden zeggen dit effect te missen in voorbeeldberekeningen. Op internetsites met rekenmodules voor reiskosten wordt het netto-effect ‘flink onderschat’ omdat de toeslagen hierin nog helemaal niet zijn meegenomen, is hun boodschap.

Bijvoorbeeld een gezin met een werkende vader die 23 kilometer reist en een dicht bij huis werkende moeder (huurwoning, 2 kinderen op de opvang en een inkomen van 40.000 euro). Dit huishouden gaat er volgens berekeningen van de vakcentrales straks per jaar 1180 euro op achteruit: 844 euro door de woon-werkmaatregel en daarbij nog 336 euro netto door de lagere toeslagen.

‘Werken minder aantrekkelijk’
Verder voorzien de drie bonden dat werken minder aanlokkelijk wordt als reiskosten voor het werk worden belast. ‘Het wordt zo minder aantrekkelijk om ver van de woonplaats aan het werk te gaan. En verhuizen is in veel gevallen geen optie. Een gemiddeld huishouden bestaat anno 2012 immers niet meer uit één kostwinner en bovendien zit de huizenmarkt op slot.’ De vakcentrales roepen politieke partijen dan ook op af te zien van het plan om de onbelaste woon-werkvergoeding af te schaffen.

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding is een plan dat in het door vijf politieke partijen gesloten Lenteakkoord staat. De steun voor dit plan is inmiddels flink afgebrokkeld. Het wetsvoorstel is bovendien nog niet gereed en wordt volgens de huidige planning pas na de verkiezingen op 12 september naar de Tweede Kamer gestuurd. Eerder riepen de bonden op om af te zien van het voorstel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.