Begin 2011 50.000 gastouders geregistreerd

0

Er zijn momenteel ongeveer vijftigduizend gastouders geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang.

Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken maandag bekendgemaakt. Cijfers over hoeveel kinderen de gastouders tezamen opvangen zijn nog niet beschikbaar.

Met ingang van dit jaar hebben ouders die hun kinderen onderbrengen bij een gastouder alleen recht op een kinderopvangtoeslag als de oppas is geregistreerd. Voor de registratie moeten gastouders onder meer kunnen aantonen dat ze bepaalde pedagogische kennis hebben, over een EHBO-diploma beschikken en dat hun huis geschikt is om kinderen op te vangen, als ze dat als oppaslocatie gebruiken.

In de Tweede Kamer werd rond de invoering van de registratie nog gewaarschuwd dat het veel gastouders zou afschrikken en dat kinderen hun opvangplek kwijt zouden raken. Toen eind 2009 bekend werd dat ruim 36.000 gastouders zich voor de registratie hadden aangemeld, wees bijvoorbeeld de VVD (toen nog oppositiepartij) erop dat bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wel vijftigduizend gastouders bekend waren.

Lees ook:
> Kinderopvang voor werkende ouder belangrijker
> Gastouderopvang mag toch op meerdere plaatsen
> Gastouders kinderopvang melden zich

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.