Banksparen met ontslagvergoeding per 2010

5

Een ontslagen werknemer kan zijn ontslagvergoeding slim inzetten voor zijn pensioen door te kiezen voor banksparen. Tot dusver adviseert slechts een beperkt deel van de financieel adviseurs deze optie van fiscaal sparenaan zijn cliënten, omdat het hun veel minder provisie oplevert.

Dat blijkt uit recente onderzoeken door IG&H Consulting en de Consumentenbond.

De optie banksparen werd begin 2008 geïntroduceerd, als mogelijkheid om het pensioen aan te vullen of de hypotheekschuld af te lossen. Sinds begin dit jaar is banksparen ook mogelijk voor een stamrecht. Dit is een potje waarin een ex-werknemer zijn ontslagvergoeding onderbrengt, om later periodiek te laten uitkeren. Voorheen moest hiervoor een stamrecht BV worden opgericht. Vanwege de relatief hoge oprichtings- en onderhoudskosten van een BV is die optie pas interessant bij ontslagvergoedingen van € 70.000 of hoger. Het grote voordeel van banksparen is dat het gemakkelijk op te zetten is en weinig kost.

Voordelige belastingafdracht

De voormalige werkgever stort bij banksparen de ontslagvergoeding op een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrekening. Het vermogen bouwt zich op en op elk gewenst moment, doch uiterlijk in het jaar waarin men 65 wordt, kan de ontslagen werknemer starten met, bijvoorbeeld maandelijks, uitkeren van delen van het opgebouwde vermogen. Belastingheffing over de ontslagvergoeding wordt zo in feite uitgesteld, aangezien loonheffing wordt ingehouden bij uitkering – in tegenstelling tot een grotere belastingafdracht bij volledige netto uitbetaling van de ontslaguitkering op het moment waarop het contract wordt beëindigd. Over het opgebouwde vermogen dat op de stamrechtbankspaarrekening staat hoeft geen vermogensrendementsheffing betaald te worden.

Gezonde concurrentie

De optie banksparen met een ontslagvergoeding komt naast de reeds bestaande opties van direct laten uitbetalen, een lijfrente afsluiten of een stamrecht BV oprichten. Om meer concurrentie te creëren en om meer keuzemogelijkheden te bieden, heeft de overheid deze optie voor banksparen opgenomen in het belastingplan 2010. De verwachting is dat eind januari 2010 de eerste banken hun producten voor banksparen voor stamrecht gaan introduceren.

Marjolein Marchal, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Jochem Kessens op

  De introtekst is niet helemaal juist. Financieel adviseurs kunnen banksparen nog niet adviseren bij gouden handdruk, want er zijn nog geen aanbieders.

 2. Tony Hemelaar op

  Kessens heeft gelijk. Waarom zo’n neerbuigende sneer naar financieel adviseurs die op dit adviesgebied meestal op declaratiebasis werken en provisie dus geen rol speelt? Waarom maar “een beperkt deel” banksparen adviseert? Geen enkele adviseur kan dat nu. Juist gisteren een rondgang gedaan bij aanbieders. Welgeteld 1 aanbieder verwacht begin februari een product te introduceren. Dan valt er nog steeds niet veel te kiezen! Overigens is de ondergrens van Euro 70.000 voor een Stamrecht BV arbitrair. Denk eerder maar aan Euro 100.000.

 3. Ruud de Graaf op

  @Jochem: Heden (12 feb.) heb ik nog geen bank kunnen vinden die dit produkt aanbiedt. Aangezien ik op korte termijn mogelijk een ontslagvergoeding kan verwachten, zou ik het op prijs stellen als je kan melden over welke aanbieder je het hebt. Indien je dat niet hier kan melden, graag een email.

 4. Jochem Kessens op

  Beste Ruud,
  Neem eens een kijkje op mijn website: bank-sparen.nu/gouden-handdruk/intro.aspx. Daar vermeld ik alle info rondom stamrechtsparen. Ook kunt u daar uw e-mail adres achterlaten zodat u een mailtje ontvangt zodra de eerste producten op de markt staan.

 5. ariette rijpkema op

  Waar je bij banksparen rekening mee moet houden, zowel bij de direct ingaande als de uitgestelde variant, is dat de uitkeringsduur gebonden is aan wettelijke regels. Deze uitkeringsduur is gekoppeld aan je leeftijd, bijvoorbeeld bij iemand van 35 jaar is de wettelijke uitkeringstermijn 8 jaar. Je kunt de hoogte van de uitkering en de uitkeringsduur dus niet zelf bepalen bij het banksparen. Hier moet je van tevoren wel goed over nadenken.