Autobrief 2.0 uitgesteld

0

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft aangekondigd dat de Autobrief 2.0, met daarin aankondigingen over wijzigingen in het bijtellingssysteem, wordt uitgesteld naar mei 2015. Eerder was aangegeven dat deze brief in het derde kwartaal van 2014 zou worden aangeboden.

‘Tijdens de algemene financiële beschouwingen hebben verschillende leden van uw Kamer gevraagd hierover met de Kamer in gesprek te gaan en aangegeven de inzet op het autodossier te willen betrekken bij de bredere stelseloperatie. Een prompte, eenzijdig door het kabinet opgestelde autobrief zou de wens van uw Kamer in mijn ogen geen recht doen. Op basis hiervan heb ik ervoor gekozen de autobelastingen mee te nemen in de bredere draagvlakpeilingrond de stelselherziening. Dat betekent dat ik de Autobrief 2.0 niet, zoals ik eerder heb toegezegd, dit kwartaal aan uw Kamer kan aanbieden, maar medio 2015′, aldus Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wacht voorlopig nog met het nemen van beslissingen over de autobelasting. 2016 zal gelden als een tussenjaar waarna de nieuwe regels in 2017 in kunnen gaan. Wel worden enkele wetswijzigingen doorgevoerd in 2016 omdat in dat jaar anders de verlaagde bijtellingspercentages voor elektrische auto’s en de vrijstelling in de MRB voor zeer zuinige auto’s zouden komen te vervallen. Verder vereisen de snelle technologische ontwikkelingen op het terrein van CO2 uitstoot net als de afgelopen jaren een aanscherping voor het jaar 2016 om de belastinginkomsten op peil te houden en meer marktverstoring te voorkomen.

‘Om zich tijdig te kunnen voorbereiden op wijzigingen in de autobelastingen in 2016 hebben de autorijder en de autobranche echter eerder duidelijkheid nodig dan rond de zomer van 2015. Daarom kom ik op korte termijn met een nota van wijziging op het Belastingplan 2015 met noodzakelijke aanpassingen voor het tussenjaar 2016. Bovendien moet de beoogde fiscale stimulering voor 2016 in lijn worden gebracht met de maatschappelijk breed gedragen afspraken voor de mobiliteitssector uit het SER-energieakkoord. Het kabinet kiest voor een nota van wijziging zodat de branche voldoende voorbereidingstijd krijgt voor 2016’, schrijft Wiebes in de brief.

Ook geeft hij aan graag met de Kamer in gesprek te gaan over de vraag hoe autobelastingen er in de toekomst uit moeten zien en welke rol ze moeten spelen in de totale stelseloperatie. Het kabinet blijft zich intussen inzetten om te zorgen dat de ambities op het gebied van verduurzaming gehaald worden.

Lees ook: Auto van de zaak: bijtellingsysteem op de schop? en Hybride auto niet altijd geschikt als bedrijfswagen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.