Asscher: ‘Pak oneerlijke arbeidsconcurrentie EU aan’

0

De concurrentie op arbeidsvoorwaarden in Nederland moet stoppen. Werknemers uit andere EU-landen moeten niet alleen hetzelfde loon krijgen als Nederlanders, ook andere arbeidsvoorwaarden moeten voor werknemers uit andere EU-landen gaan gelden.

Die oproep doet minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vandaag in een ingezonden brief in de Volkskrant en Financial Times. Vorig jaar waarschuwde Asscher in dezelfde krant ook al voor de negatieve kanten van arbeidsmigratie in de Europese Unie. ,,Als we willen blijven profiteren van de voordelen van het vrije verkeer, dan moeten we bereid zijn de negatieve neveneffecten ervan te bestrijden”, aldus de PvdA-minister toen.

Volgens Asscher heeft zijn oproep van vorig jaar inmiddels gehoor gevonden in Brussel. Er zijn verscheidene maatregelen genomen. Zo zijn ,,eindelijk alle landen van de EU bereid om maatregelen te nemen die fraudebestrijding vergemakkelijken”.

Het is een goed begin, meent Asscher. Maar zijn streven is ,,gelijk loon voor gelijk werk in het land waar je aan de slag bent”. Dat moet naar zijn mening de gouden regel voor vrij verkeer binnen de EU zijn. ,,Of werknemers nou uit Warschau of het Westland komen.” Om dit te bereiken komt hij met drie voorstellen voor de nieuwe Europese Commissie die na de verkiezingen van 22 mei aantreedt.

Ten eerste wil hij dat gedetacheerde werknemers niet alleen hetzelfde loon, maar ook dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen. Ten tweede moet er een eind komen aan ,,de goedkope truc van postbusondernemingen”. Dat zijn bedrijven die op papier naar het buitenland verhuizen, maar in eigen land hun werkzaamheden gewoon voortzetten, maar intussen wel minder loonkosten hoeven te betalen. En ten slotte moeten opdrachtgevers in meer sectoren worden aangesproken op onderbetaling van werknemers door bedrijven die ze inhuren.

Bron: ANP/ Volkskrant

Lees meer over:

Over Auteur