ANWB: Belastingdruk op auto te hoog

0

De belastingdruk op Nederlandse automobilisten loopt steeds verder uit de pas met de ons omringende landen, vindt de ANWB. De bond is daarom tegen het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.

Een gemiddelde Nederlandse benzineauto kost nu al maandelijks 212 euro aan belastingen, aldus de ANWB. Na afschaffing van de onbelaste reisvergoeding wordt dat 282 euro, terwijl Nederland volgens de bond al de hoogste belastingdruk heeft. Zo is een gemiddelde Duitse automobilist 142 euro kwijt aan belastingen en een Belg 163 euro. Een Fransman is relatief goedkoop uit met 135 euro.

De totale autokosten (benzine) voor een Nederlandse automobilist, inclusief de voorgenomen btw-verhoging, zullen volgens de ANWB stijgen van 624 euro per maand naar 690 euro per maand. Dit terwijl een Duitser 547 euro kwijt is aan zijn auto.

De ANWB gelooft niet dat mensen door de maatregel op de onbelaste reiskostenvergoeding minder gaan reizen. Velen kunnen niet op een andere manier naar hun werk dan met de auto of het openbaar vervoer, aldus de organisatie. De ANWB wil daarom dat het kabinet naar alternatieven zoekt voor de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding.

Tegen het plan in het lenteakkoord om de reiskostenvergoeding te gaan belasten is veel weerstand gerezen, ook bij de politieke partijen die het lenteakoord vormden. Het plan komt pas na de verkiezingen van 12 september in de Tweede Kamer.

Vakcentrales FNV, CNV en MHP meldden onlangs dat het plan de burger nog harder raakt dan gedacht.

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.