‘7 procent bijtelling stimuleert niet’

0

Auto’s zonder CO2 uitstoot die tot op heden vrijgesteld waren van bijtelling moeten nu ook 7 procent gaan betalen. Dat is geen verbetering, maar een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie, aldus de Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ).

De Vereniging Auto Van De Zaak stelt dat de 7 procent-procentbijtelling niet stimuleert om het gebruik van schonere en zuiniger auto’s te stimuleren.

Geen elektrisch lichtpuntje meer
Alle CO2 normen worden vanaf 2012 jaarlijks aangescherpt en dit betekent voor alle zakelijke rijders minder keuze uit auto’s met een lage bijtelling. “Een (elektrisch) lichtpuntje was de verruiming van de 0procent-categorie voor de zeer zuinige auto’s. Met dit lichtpuntje wordt nu echter korte metten gemaakt,” aldus de vereniging.

Te heet onder de voeten
Er zijn inmiddels twee auto’s op de markt die in de 0 procent-bijtellingscategorie voor volume hadden kunnen gaan zorgen. Dit zijn de Opel Ampera en de Nissan Leaf, maar daar wordt nu een streep door gezet. De VAVDZ heeft het vermoeden dat dit vooruitzicht in Den Haag als "te heet" onder de financiële voeten werd gezien. “Na een paar simpele kamervragen bleek er al een compleet uitgewerkt voorstel te liggen voor een nieuw 7 procent bijtelllingstarief. Dit tarief vervangt het 0 procent-tarief.”

‘Afschaffen 0 procent-categorie niet nodig’
VAVDZ voorzitter Martin Huisman hierover: "De categorie van de 0 procent-bijtelling heeft geen volume en zou dit ook niet gaan krijgen met de verruiming naar 50 gram CO2. Het afschaffen van de 0 procent-categorie is financieel daarom helemaal niet nodig. Deze categorie is bedoeld om schonere en zuinigere auto’s te stimuleren. Nul procent bijtelling spreekt tot de verbeelding, zeven procent niet. Met deze maatregel ontneem je een belangrijke stimulans voor zowel berijders, bedrijven als fabrikanten in het streven naar schoon en zuinig."

De Tweede Kamer stemt op 17 november 2011 over de fiscale wetsvoorstellen voor 2012.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.