5 tips om te besparen op mobiliteit

0

Veel bedrijven richten momenteel hun mobiliteitsbeleid opnieuw in om kosten te besparen. Werkgevers zouden naar de totale kosten van mobiliteit moeten kijken, en niet alleen naar maandelijkse leasetermijnen, zegt Lonneke van der Horst van ALD Automotive. ‘ Dan ontstaan verrassende inzichten voor slimme mobiliteit, met voordelen voor werkgever en werknemer.’

Eerder deze week bleek dat áls werkgevers moeten besparen, zij dat het liefst doen op mobiliteit. Volgens Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Manager  van leasemaatschappij ALD Automotive kun je heel goed besparen op mobiliteitskosten, zonder in te boeten op de medewerkertevredenheid. Ze geeft vijf tips.

 

1.
Stimuleer downsizing

Stimuleer medewerkers om voor een kleinere of goedkopere leaseauto te kiezen. Bijvoorbeeld door een gedeelte van het niet verbruikte leasebudget uit te keren aan de medewerker.  Houd er wel rekening mee dat het uitgekeerde bedrag belast wordt via de loonbelasting. Daarnaast kun je de keuze voor een kleinere auto aantrekkelijker maken door de mogelijkheid tot een tijdelijke vakantieauto aan te bieden. Vaak kiezen leaserijders een grotere MPV of station voor de twee of drie weken dat ze per jaar met de auto op vakantie gaan. Door een klasse kleiner te kiezen profiteert de leaserijder de rest van het jaar van een lagere bijtelling, maar heeft toch de mogelijkheid een grotere auto te rijden op de momenten dat het nodig is.

2.
Competitie brandstof besparen

De brandstof bedraagt ongeveer een kwart van de totale autokosten en is hierdoor een aantrekkelijke kostenpost om op te besparen. Organiseer een competitie zuinig rijden binnen het bedrijf. Zo kun je tot wel tien procent brandstof besparen. De winnaars worden beloond en de werkgever bespaart brandstofkosten. Een voorbeeld van een rijstijlcompetitie is de Green Driver Challenge.

3.
Variabele eigen bijdrage

Veel bedrijven vragen een eigen bijdrage ter compensatie van het privérijden met de leaseauto. De eigen bijdrage wordt een uitstekend sturingselement wanneer je de hoogte ervan koppelt aan de duurzaamheid of kosten van het voertuig, oftewel de eigen bijdrage is lager bij goedkopere of zuinige auto’ s en is hoger bij duurdere of onzuinige auto’ s.

4.
Leasebudget inclusief brandstof

Door het maandelijks toegestane leasebudget voor de leaserijders inclusief brandstof te hanteren, zal de leaserijder kritischer naar het brandstofverbruik van de te kiezen auto kijken, om het toegestane budget zo optimaal mogelijk te benutten. De werkgever profiteert vervolgens van lagere brandstofkosten.

5.
Bied alternatieven

Naast de auto zijn er diverse alternatieven zoals een leasescooter, (elektrische) leasefiets, of een lease motorscooter. De gemiddelde woon-werk afstand van de werkende Nederlander is 14 km en biedt daarmee ruimte voor alternatieve vervoersoplossingen. Dergelijke oplossingen kunnen voor de werkgever flinke besparingen opleveren doordat er minder parkeerruimte nodig is.  Ook met milde maatregelen kun je al aantrekkelijke besparingen realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het uitsluiten van prestatieverhogende brandstoffen  of smeermiddelen via de brandstofpas.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.